Duurzaam gebouw twee ministeries opgeleverd

Het nieuwe gebouw van de ministeries van Veiligheid en Justitie (VenJ) en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) – inclusief verschillende andere dienstonderdelen – is op 8 december opgeleverd.

Het pand gaat 5000 ambtenaren huisvesten, die de beschikking krijgen over 4000 flexibele werkplekken. Door de herhuisvesting in één flexibel ingericht pand wordt efficiënter gewerkt.
Het nieuwe gebouw, gevestigd in Den Haag Nieuw Centrum, maakt eigentijds werken mogelijk. Door nieuwe technische toepassingen is het onderkomen energiezuinig en duurzaam. De oplevering vindt twee maanden voor de afgesproken termijn plaats, tegen de in 2008 afgesproken bouwkosten van 330,5 miljoen euro.

Kosten per ambtenaar gedrukt
Op dit moment zijn de ministeries van VenJ en BZK versnipperd gehuisvest in een groot aantal merendeels verouderde panden, verspreid over de binnenstad van Den Haag. Als gevolg van de bezuinigingen op de rijksoverheid, waardoor het aantal rijksambtenaren afneemt, en de aangescherpte huisvestingsnormen van het Rijk, is minder kantoorruimte nodig. In het nieuwe pand worden de werkplekken voor de ambtenaren bovendien efficiënter benut. In de panden worden behalve de kerndepartementen BZK en VenJ, ook het agentschap Basisadministratie Registratie Persoonsgegevens, de Dienst Justitiële Inrichtingen, de Raad voor de Kinderbescherming en de dienst Justis gehuisvest. Door de gebundelde huisvesting kunnen ook de facilitaire diensten gezamenlijk worden gebruikt waardoor de kosten per ambtenaar worden gedrukt.

Duurzaam en energiezuinig
Het nieuwbouwproject is duurzaam en energiezuinig. Dat is een grote verbetering ten opzichte van de verouderde huisvesting van VenJ en BZK. Hiervoor zijn vernieuwende bouwkundige oplossingen toegepast. Zo wordt voor het verwarmen en koelen van het gebouw gebruikgemaakt van zogenaamde ‘betonkernactivering’. In de constructie van de plafonds en de vloeren liggen leidingen, waar water doorheen stroomt. Dit systeem in de constructie van het gebouw levert een ‘stabiele’ temperatuur. Gecombineerd met warmte- en koude opslag in de bodem zorgt dit voor 50 procent minder energiegebruik dan in het huidige hoofdgebouw van beide ministeries. Ook is materiaal in het gebouw duurzaam. Zo is de onderlaag van de vloerbedekking gemaakt uit gerecycled materiaal en is de vloerbedekking zelf ook recyclebaar.

De ambtenaren van het ministerie van BZK zullen vanaf 17 december 2012 gefaseerd het gebouw betrekken, die van het ministerie van VenJ vanaf februari 2013. De verhuizingen lopen door tot medio 2013.

Deel dit artikel

permalink