NIBE milieugegevens voor bestratingsproducten geactualiseerd

NIBE heeft recent voor de gebakken straatsteen nieuwe berekeningen uitgevoerd volgens de milieubeoordelingsmethode TWIN2011. De nieuwste LCA-MRPI gegevens van straatbaksteen vormden daarbij de basis.

De resultaten zijn inmiddels opgenomen in de NIBE’S Milieuclassificaties en zijn voor abonnementhouders online te raadplegen. Straatbaksteen valt nu in de milieuklasse 1A en scoort het beste in de categorie ‘wegverharding voor licht tot middelzware belasting‘. Straatbaksteen is daarmee milieutechnisch de beste keuze.

Positief effect
SGS INTRON voerde in 2012 in opdracht van KNB de levenscyclusanalyse van straatbaksteen uit. Dat gebeurde overeenkomstig de nationale richtlijnen van SBK (‘Bepalingsmethode Milieuprestatie Gebouwen en GWW-werken’). Hiermee is voldaan aan de eisen van de normen ISO 14040/44, ISO 21930 en NEN 8006 en aan de eisen van het MRPI toetsingsprotocol 2011. Het rapport over de LCA straatbaksteen werd getoetst door IVAM, een door Stichting MRPI erkend toetsend LCA-bureau. De gegevens zijn opgenomen in officiële MRPI-certificaten (www.mrpi.nl) en versie 1.1. van de Nationale Milieudatabase. Uit het LCA-onderzoek is gebleken dat de inspanningen van de baksteenindustrie ten behoeve van energiereductie en vermindering van emissies een duidelijk positief effect hebben op het milieuprofiel van zowel metsel- als straatbaksteen.

In oktober van dit jaar werd door de betonindustrie in de publiciteit gebracht dat de betonnen straatsteen volgens de NIBE-systematiek milieutechnische beter scoorde dan gebakken straatsteen. Inmiddels blijkt deze vergelijking achterhaald en scoort straatbaksteen juist beter dan alternatieve materialen.

KNB
De vereniging Koninklijke Nederlandse Bouwkeramiek is de brancheorganisatie van de gehele Nederlandse keramische industrie. Lid zijn zowel nationale als internationale, deels beursgenoteerde, bedrijven die uit klei producten maken voor toepassing in de bouw. Geproduceerd worden metsel- en straatbaksteen, keramische binnenmuurblokken, dakpannen, wand- en vloertegels alsmede gresbuizen. De sector biedt werk aan bijna 3.000 personen en zette in 2011 ca. € 500 mln. om.

NIBE
Het Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie (NIBE) is een onderzoeks- en adviesbureau op het gebied van duurzaam en gezond bouwen. Het NIBE is gespecialiseerd in het rekenkundig benaderen van milieuaspecten en daarmee eenvoudige communicatie mogelijk te maken over ingewikkelde processen. NIBE maakt onder andere de bekende Milieuclassificaties Bouwproducten, waarin bouwproducten onderling vergeleken worden en verleent het NIBE DUBOkeur aan producten die milieutechnisch tot de beste behoren.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Links