Keurmerk voor levende steden?

Stichting de Levende Stad is opgericht om de volgende stap van boek naar praktijk te zetten. In de netwerkbijeenkomst van 13 december bleek dit ook. Naast een drietal bijdragen van leden van de stichting werd er actief nagedacht over het vervolg.

‘De Levende Stad’ is een uitwerking van het creëren van waardestromen voor de stad. De theorie en een flink aantal praktische aanknopingspunten zijn beschreven in het boek ‘Levende stad, stad om in te leven’ van Elma van Beek – Vlaanderen Oldenzeel. Een boek is een mooi startpunt maar daarmee komen de ideeën nog niet tot leven. Pas als mensen actief aan de slag gaan met de theorie heeft deze innovatie een kans van slagen.

Van filosofie naar praktijk
Innovaties heb je in allerlei gradaties. Van praktische verbeteringen die het dagelijkse werk aanzienlijk veraangenamen zoals de Multibuddy. Na dit soort innovaties snap je vaak niet dat je zonder hebt gekund. Er zijn echter ook innovaties die dieper gaan en waar vanuit een filosofische benadering veranderingen ontstaan. Een voorbeeld hiervan is het waardestromen in levende systemen principe van Lout Jonkers. Deze innovaties moeten echter een lange weg gaan om van theorie naar praktijk te komen. De netwerkbijeenkomst van de Levende Stad is een voorbeeld van het stap voor stap innoveren van filosofie naar praktijk.

Draagvlak
Jan Laan gaf aan hoe de bestuurlijke organisaties actief betrokken kunnen worden bij duurzame innovaties in de stad. Vooral op gemeentelijk niveau dient er draagvlak te zijn want de meeste ontwikkelingen in de stad ontstaan vanuit de gemeente en de gemeentebesturen. Dat hiervoor kennis nodig is accentueert hij met de verwijzing naar SLIM. Dit is een leer laboratorium in Rotterdam waar nieuwe stedenbouwkundige ideeën meteen in praktijk gebracht kunnen worden.

Initiatief aan bewoner
Ronald Zeilstra liet zien hoe juist de bewoners zelf actief de wijk kunnen veranderen. In Eerbeek is hij actief betrokken en zelfs initiatiefnemer met ZNDesign. In de huidige tijd waarin gemeenten geen geld meer hebben om de wijk te verbeteren kan de bewoner het initiatief naar zich toe trekken en de wijk inrichten zoals hij dat wil.

Duurzaamheid concreet en communiceerbaar
Elma Schoenmaker van BELWADVIES maakte duurzaamheid in de stedenbouw meetbaar. Ingrijpen in de stad is mooi maar vaak is het moeilijk om van te voren in te schatten wat het effect op de plek is. De noodzaak om het effect van een ingreep achteraf te kunnen meten steeds groter. Hierdoor wordt duurzaamheid concreet en communiceerbaar en door de objectivering is het leereffect groot.

Keurmerk
Deze korte voordrachten inspireerden voor het echte werk tijdens de netwerkbijeenkomst. Iedereen werd aan het werk gezet met enkele vragen: Wat is een levende stad? En: Wat betekent het netwerk voor jou het komende jaar? Hiermee kwamen er praktische ideeën naar voren, zoals een keurmerk voor levende steden. Zo is er weer een stap gezet richting de praktische invulling van wat bij een filosofie begonnen is.

Verslag: Ton van Beek, SKW en Bouwsucces

Deel dit artikel

permalink

 

 

Links