Cum laude-promotie faculteit Bouwkunde

Twan van Hooff is afgelopen maand cum laude gepromoveerd bij de faculteit Bouwkunde van de Technische Universiteit Eindhoven op zijn proefschrift ‘Experimental and Numerical Analysis of Mixing Ventilation at Laminar, Transitional and Turbulent Slot Reynolds Numbers’.

Dankzij dit baanbrekende onderzoek kunnen ventilatiesystemen in gebouwen efficiënter en energiezuiniger worden ontworpen. Het is pas de tweede keer in de geschiedenis van de faculteit Bouwkunde dat er een ‘cum laude’-promotie plaatsvindt.

Ventilatiesystemen efficiënter en energiezuiniger
Van Hooff voerde een fundamenteel en toegepast stromingstechnisch onderzoek uit dat zich richt op numerieke modellen om ventilatiestromingen in een ruimte nauwkeurig te kunnen voorspellen bij zogenaamde transitionele Reynoldsgetallen (lage luchtsnelheden en lage turbulentieniveaus). Dit type ventilatiestromingen is zeer vaak aanwezig in operatiekamers, vliegtuigen, clean rooms, et cetera, maar ook in kantoren en woningen. Een nauwkeurige voorspelling van dit type ventilatiestroming is dan ook van groot belang omdat hierdoor ventilatiesystemen efficiënter en energiezuiniger kunnen worden ontworpen. Het promotieonderzoek sluit nauw aan bij de Strategic Areas ‘Energy’ en ‘Health’ van de universiteit. Het onderzoek verliep in nauwe samenwerking tussen de faculteit Bouwkunde (prof.dr.ir. B. Blocken), de faculteit Technische Natuurkunde (prof.dr.ir. G.J.F. van Heijst) en de KU Leuven in Vlaanderen.

Comfortabeler en gezonder binnenmilieu
Het promotieonderzoek omvat een groot aantal gedetailleerde metingen en computersimulaties van de ventilatiestroming in een schaalmodel in het laboratorium en ook in het Amsterdam ArenA-voetbalstadion.

Het onderzoek toont aan op welke manier ruimtes beter kunnen worden geventileerd, om voor een comfortabeler en gezonder binnenmilieu te zorgen. Dit geldt voor woningen, kantoorgebouwen, clean rooms en operatiekamers, maar ook voor bijzondere gebouwen zoals de Amsterdam ArenA wordt aangetoond hoe de ventilatie van het stadion kan worden verbeterd tijdens de concertenreeks die in de zomermaanden plaatsvindt.

Proefschrift
De kwaliteit van het proefschrift blijkt onder meer uit het feit dat het is gebaseerd op acht ISI-journalpapers in diverse gerenommeerde internationale tijdschriften in het vakgebied. Acht ISI-papers is een uitzonderlijk hoog aantal; niet alleen voor de Faculteit Bouwkunde, maar voor alle faculteiten aan alle universiteiten wereldwijd.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Links