Toename afzet isolatiematerialen

In de periode 2010 – 2011 was sprake van een duidelijke toename van het isoleren van bestaande woningen en andere gebouwen. Het gebruik van minerale wollen, synthetische isolatiematerialen en spouwmuurisolatie is met 25% toegenomen.

In de bestaande bouw is een toenemende vraag naar synthetische isolatiematerialen zoals isolatieparels te zien. Deze cijfers zijn afkomstig uit het rapport ‘Energiebesparingsmonitor 2010 – 2011’, een publicatie van Agentschap NL. Woningisolatie levert een belangrijke bijdrage aan de energiebesparingsdoelstelling van het Meer Met Minder convenant.

Ook isolatiewaarde toegenomen
Er is niet alleen meer isolatiemateriaal toegepast in de bestaande bouw, ook de isolatiewaarde van dit materiaal is toegenomen. Dat wil zeggen dat er per vierkante meter toegepast isolatiemateriaal meer energie wordt bespaard. Ook de toepassing van isolatieglas heeft van 2010 naar 2011 een positieve ontwikkeling doorgemaakt. Deze stijging bedroeg 2%. Inmiddels is een groot deel van oud dubbel glas vervangen door nieuw isolatieglas, waardoor de afzet van nieuw isolerend glas niet sterk meer stijgt. Mede dankzij de strenge winter aan het begin en het einde van 2010 was de afzet van verwarmingsketels in dat jaar groter dan in 2011.

Meer kleine stappen
Uit de eerder gepubliceerde ‘monitor energiebesparing Gebouwde Omgeving 2012’ bleek dat er in 2011 een toename is van woningen waar één maatregel is genomen ten opzichte van 2010. Het aantal woningen waar twee of meer maatregelen zijn genomen was in 2011 echter lager dan in 2010. De consument kiest dus vaker voor kleinere stappen in energiebesparing.

Informatie verzameld
Het rapport ‘Energiebesparingsmonitor 2010 – 2011’ is beschikbaar via de website van Agentschap NL. In het kader van het monitoren van het Meer Met Minder convenant is er informatie verzameld onder de leveranciers van isolatiemateriaal in Nederland, Vereniging van Erkende Na-isolatiebedrijven Nederland (VENIN), Stichting Vlakglas Recycling Nederland en bij de Vereniging van Nederlandse Fabrieken van Ketels voor Centrale Verwarming (VFK, onderdeel van FME-CWM). Daarnaast vormden gegevens van het CBS, Buildsight en ECN bronnen van informatie voor de monitor.

Over Meer Met Minder
Meer Met Minder is de nationale energiebesparingsaanpak voor bestaande woningen en andere gebouwen. Het is een in 2009 gestart gezamenlijk initiatief van de Rijksoverheid, bouwbedrijven (Bouwend Nederland), de installatiesector (UNETO-VNI) en energiebedrijven (Energie-Nederland). Doel van de aanpak is om bestaande woningen en gebouwen gemiddeld 20 tot 30% energiezuiniger te maken.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Meer met Minder

Links