Discussiebijeenkomst hypotheekruimte energiezuinige woningen

22 januari 2013

Eén van de hobbels bij de financiering van de aankoop van een nieuwbouwwoning, is de geringe hypotheekruimte en -verstrekking. Theoretisch is het volgens Nibud mogelijk om voor energiezuinige woningen (EPC 0,6 en lager) een extra financieringsruimte van gemiddeld € 8.000 te krijgen. NHG hanteert een bedrag van € 6.500.

In de praktijk wordt hier weinig gebruik van gemaakt. Hoe komt dat? Waar loopt u als ontwikkelaar of bouwer tegen aan? Welke verhalen krijgt u van uw banken? En waar zijn die bedragen op gebaseerd? Kan dat niet omhoog?

Extra leencapaciteit
Drs. Marcel Warnaar, senior wetenschappelijk medewerker van Nibud, licht toe hoe zij hun bedragen bepalen voor extra leencapaciteit bij energiezuinige woningen. Ook licht hij de ‘volg of licht toe’ hypotheekregeling voor energiezuinige woningen toe. Er zijn veel plannen om de regeling voor hypotheekverstrekking aan te passen. Hij zal zijn visie daarop geven.

Starters- en duurzaamheidsleningen
Vervolgens is het woord aan de tweede spreker. Richard Luigjes, hoofd Ontwikkeling en Verkoop van SVn (Stimuleringsfonds Volkshuisvesting nederlandse gemeenten) licht hun startersleningen en duurzaamheidsleningen toe. Welke voorwaarden houden zij hierbij aan? Wat zijn de ervaringen hiermee? Kan dit ook voor nieuwbouwwoningen een oplossing bieden? Ook Richard Luigjes geeft zijn visie op de regeling voor hypotheekverstrekking.

Wie wel?
Vervolgens is er ruimte voor discussie aan de hand van stellingen, onder leiding van dagvoorzitter Bas van de Griendt, milieumanager Bouwfonds Ontwikkeling. Weten we eigenlijk wie er momenteel nog wel kunnen kopen? Hoe zien hun kopersprofielen eruit? Wat is hun leeftijd? Hun inkomen? Wat zijn hun wensen? Hoe kunt u als ontwikkelaar of bouwer ervoor zorgen dat uw koper meer hypotheekruimte krijgt?

Voor wie?
De bijeenkomst is specifiek gericht op ontwikkelaars en ontwikkelende bouwers. De nadruk ligt deze middag op nieuwbouwwoningen. Er is ruim gelegenheid voor uw vragen.

Informatie
Datum: dinsdagmiddag 22 januari 2013
Tijd: De zaal is open vanaf 13.00 uur met koffie en thee. Het inhoudelijke programma duurt van 13.30 uur tot 16.30 uur.
Locatie: Green Village, Broekhoeve 7, 3438 LC Nieuwegein.
Aanmelden: Deelname is kosteloos. Het aantal deelnemers is beperkt. Registratie vindt plaats op volgorde van aanmelding. U kunt zich hier aanmelden.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Links