Symposium Passief renovatie Binnengasthuizen Zwolle

7 februari 2013

De ‘Binnengasthuizen’ is de eerste monumentale sociale woningbouw in Nederland ontworpen en gebouwd volgens het Passief Bouwen principe. Op donderdag 7 februari aanstaande wordt hierover een symposium georganiseerd, waarin ervaringen worden gedeeld.

Met een pakket aan duurzaamheids-maatregelen worden de woningen opgewaardeerd van energielabel F naar energielabel A+. In de plannen blijven de authentieke elementen van de woningen behouden en komt een aantal elementen van vroeger terug. De bewoners krijgen een lage energierekening en een comfortabele woning.

Monumentale bestaande woningen
De initiatiefnemers van dit seminar hopen met deze titel nieuwsgierigheid en interesse op te wekken. Er gebeurt namelijk echt wat bijzonders in Zwolle, want daar is een van de eerste Passief Renoveren projecten met behoud van het monumentale gevelbeeld in Nederland gerealiseerd. De opdrachtgever van het project Binnengasthuizen, Woningcorporatie Openbaar Belang, heeft als doel het realiseren van moderne energiezuinige en comfortabele woningen in waardevolle beeldbepalende (monumentale) bestaande woningen in Zwolle.

Toekomstpotentie
Deze hoog niveau renovatie past in een trend. Nieuwbouwwoningen worden steeds energiezuiniger, in 2020 dienen deze woningen energieneutraal te zijn, dat betekent geen of nauwelijks energiekosten. Deze eisen komen voort uit het beleid dat door ‘Europa’ wordt vastgesteld. De bestaande woningvoorraad  is echter nog nauwelijks energiezuinig te noemen. Om leegstand of problemen door te hoge woonlasten te voorkomen zal de bestaande woningvoorraad (met toekomstpotentie) moeten worden opgeknapt. Toekomstpotentie is een breed begrip, het kan betekenen dat de kwaliteit van de bestaande woning zodanig is dat hoogniveau renoveren financieel  interessant is of dat een woning (of complex) esthetisch zo waardevol is dat het behouden moet blijven.

Hoogniveau renovatie
Hoogniveau renovatie betekent het realiseren van het huidige nieuwbouwniveau  en waar het kan mogelijkheden inbouwen om in de toekomst ook het niveau energieneutraal te realiseren in de bestaande woningvoorraad. Dit initiatief van Openbaar Belang is dus een voorbode van een kwaliteitsniveau  dat in de toekomst gangbaar zal worden. Renoveren is altijd al een complex proces geweest, maar in combinatie met dit hoge kwaliteitsniveau, wordt er zeer veel gevraagd van ontwerpers en bouwers. Al in de initiatieffase moet worden nagedacht over de (on)mogelijkheden van het betreffende project en nagegaan worden of het ambitieniveau (beleid) van de eigenaar gerealiseerd kan worden.

Complex proces
Tijdens dit seminar krijgt u een kijkje in dit complexe proces. De corporatie legt uit waarom zij deze ambities willen realiseren, de architect maakt u deelgenoot over zijn ontwerpuitgangspunten en hoe dat vastgelegd is in het ontwerp. De adviseur praat u bij over het gekozen energieconcept. De bouwer ten slotte informeert u over de uitdagingen waar zij voor kwamen te staan en op welke wijze zij deze uitdagingen tegemoet zijn getreden. Hogeschool Windesheim  is graag gastheer van dit seminar, want zij zien dit seminar als een uitgelezen kans om onderwijs en bouwpraktijk bij elkaar te brengen.

Programma

Bekijk hier het programma.

Datum en tijd: donderdag 7 februari 2013 van 13.00 tot 17.30 uur
Locatie: Auditorium Hogeschool Windesheim in Zwolle
Aanmelden (kosteloos) via het online aanmeldformulier.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Nieman Raadgevende Ingenieurs

Links