The Green Quest maakt St. Elisabeth Ziekenhuis milieuvriendelijker

Samen met The Green Quest gaat het St. Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg op zoek naar mogelijkheden om milieuvriendelijke en kostenbesparende maatregelen te nemen. Deze zoektocht, een initiatief van BNR en Het Financieele Dagblad, start vandaag om 10.00 uur.

Voor de ingang van het ziekenhuis wordt maandagochtend een ‘brainstormbubbel’ geplaatst, een doorzichtige vergaderruimte. Deze bubbel wordt de werkplek van een team van onafhankelijke duurzaamheidexperts . Ze bespreken hier de groene ambities van het ziekenhuis, en gaan op zoek naar manieren om duurzaam en kostenbesparend te werken. Via Het Financieele Dagblad en BNR wordt de missie gevolgd, en wordt aan luisteraars en lezers gevraagd mee te denken over oplossingen. Begin maart presenteert het team een plan van aanpak aan het ziekenhuis, dat er vervolgens mee aan de slag gaat.

Energieverbruik halveren

Het St. Elisabeth Ziekenhuis is gevraagd voor dit programma twee doelstellingen te formuleren. Ziekenhuisbestuurder Marcel Visser: “We gaan het energieverbruik binnen een periode van vijf jaar met twintig procent verminderen. Bovendien willen we de berg afval die je niet kunt recyclen binnen vier jaar óók met twintig procent terugbrengen. Dit is goed voor het milieu, maar ook voor het huishoudboekje van het ziekenhuis. Precies waar The Green Quest voor staat, dus”.

De samenwerking met het Tilburgse ziekenhuis is de eerste missie van The Green Quest, een initiatief van Het Financieele Dagblad en BNR Nieuwsradio in samenwerking met Cofely en GDF SUEZ Energie Nederland.  Er komen in eerste instantie drie missies met aan het einde van de reeks een grote bijeenkomst om best practices met soortgelijke instellingen en bedrijven te delen.

Economisch aantrekkelijk

The Green Quest stelt dat duurzaam ondernemen niet alleen broodnodig is voor het structureel verbeteren van het milieu, het is ook economisch zeer aantrekkelijk. The Green Quest kijkt binnen een bedrijf of instelling naar manieren om de doelstellingen op het gebied van duurzaamheid te realiseren.  De experts komen met adviezen en mogelijke acties  op korte en middellange termijn om de eigen ‘footprint’ kleiner te maken, te besparen en de bedrijfsvoering te verbeteren. Een aantal van deze adviezen is specifiek gericht op het deelnemende bedrijf, maar veel suggesties en mogelijkheden zijn overal toepasbaar. .

Onafhankelijke voorvechters duurzaam ondernemen

Het expertteam kijkt vooral naar energiebesparende maatregelen. Het team wordt aangevoerd door Wubbo Ockels en bestaat verder uit: Marjan Minnesma – directeur Urgenda, Jan van Betten – oprichter Nudge, Marieke van der Werf – MW Adviesgroep, Maurits Groen – MGMC bv, Ralien Bekkers – VN Jongerenvertegenwoordiger Duurzame Ontwikkeling, Mark Beumer, hoofdredacteur DuurzaamBedrijfsleven.nl. 

Op www.thegreenquest.nl worden  energiebesparende ideeën gedeeld. Bedrijven kunnen zich hier  ook aanmelden als missie-bedrijf.

Bron: FD Mediagroep

Deel dit artikel

permalink