Futuristische theater Spijkenisse vol in aanbouw

Spijkenisse bouwt een nieuw theater. Het theater zal in 2014 officieel haar deuren openen en beschikt over een grote zaal (650 zitplaatsen) en een kleine zaal (200 zitplaatsen). In theatertechnisch opzicht kunnen alle theaterdisciplines worden geprogrammeerd. Arup is verantwoordelijk voor de installaties, bouwfysica, brandveiligheid, het lichtontwerp en het constructief ontwerp.

Spijkenisse investeert momenteel in een uptempo de attractiviteit en aantrekkingskracht van de stad. Er is ingezet op een aantal speerpunten, onder meer het doorbreken van de eenzijdige woningvoorraad, het op peil brengen van de centrumvoorzieningen en het verbeteren van de culturele infrastructuur. De bouw van het theater maakt onderdeel uit van dit speerpuntenbeleid.

Het ontwerp van Ben van Berkel (UNStudio) heeft allure en wordt een eyecatcher van formaat. Ben van Berkel ontwierp onder meer de Erasmusbrug in Rotterdam. Het nieuwe theater kan worden bestempeld als een icoon van de stad en gaat een forse bijdrage leveren aan de vitaliteit van Spijkenisse. Het theater wordt een transparant gebouw met veel ramen en licht. Er zijn twee zalen gepland; een grote zaal met 650 stoelen en een kleine zaal met 200 stoelen. Daarnaast komt er een sfeervol theatercafé.

Het nieuwe theater komt tussen de Schenkelweg en het nog nieuw te bouwen gedeelte van het winkelcentrum te liggen. Op 15 november 2012 is de eerste paal van het nieuwe theater geslagen door wethouder Kees Dijkman. Arup is verantwoordelijk voor de installaties, bouwfysica, brandveiligheid, het lichtontwerp en het constructief ontwerp. Gebaseerd op 'Building Environment Modelling' (BEM) en in nauwe samenwerking met de opdrachtgevers en ontwerppartners heeft Arup een volledig geïntegreerd constructief en installatieontwerp gerealiseerd, dat weergegeven is in een interactieve presentatie.

Hier staat de pdf (25MB). Hier kan de online projectpagina van het artikel worden bekeken:

Ook is de bouw van het theater op de voet te volgen met live webcam

Bron: Arup / Gemeente Spijkenisse 

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Arup

Links