Greenlease Menukaart helpt bij afspraken over duurzaamheid bij vastgoed

Deze week presenteren Platform Duurzame Huisvesting (PDH), VGM NL en Jones Lang LaSalle de Greenlease Menukaart. Dit is een online tool voor eigenaren en huurders van vastgoed om hen te helpen hun duurzaamheidambities vast te leggen in concrete huurbepalingen.

Met behulp van de Greenlease Menukaart kunnen beide partijen de handen ineen slaan door verplichtingen, eisen en wensen op het gebied van duurzaamheid eenduidig vast te leggen in de huurovereenkomst. Vaak is daarbij ook de vastgoedmanager betrokken aangezien hij een regiefunctie heeft bij het realiseren van de gemaakte afspraken gedurende de looptijd van de huurovereenkomst. Met de Greenlease Menukaart worden duidelijke afspraken gemaakt over de verdeling van investeringen, kosten en opbrengsten gerelateerd aan verduurzaming van gebouwen.

De Greenlease Menukaart is als eerste aangeboden aan de Vereniging Raad voor Onroerende Zaken (ROZ). Aart Hordijk, directeur ROZ, nam de Greenlease Menukaart in ontvangst. Hierbij heeft hij toegezegd deze op te nemen als vaste bijlage bij de standaardhuurovereenkomsten van ROZ die door het grootste deel van de markt worden gebruikt.

Split-incentive
Eigenaren en huurders krijgen bij verduurzaming van vastgoed vaak te maken met het ‘split-incentive-dilemma’. De eigenaar betaalt voor het verduurzamen van een gebouw, terwijl de huurder profiteert van de voordelen, bijvoorbeeld door een lagere energierekening. Dit blijkt nog vaak een obstakel voor eigenaren om vergaande duurzaamheidsmaatregelen te nemen. Met de Greenlease Menukaart kunnen afspraken worden gemaakt om kosten en opbrengsten eerlijker te verdelen. Dan kunnen bij verduurzamingsmaatregelen zowel de huurder als de eigenaar van de voordelen profiteren.

Met duurzaam beheren en gebruiken van een gebouw kan al tijdens de looptijd van de huurovereenkomst worden begonnen. Via een allonge op het huurcontract kunnen eigenaar en huurder direct met verduurzaming starten of kunnen ze nieuwe tussentijds gemaakte afspraken vastleggen. Op die manier is het mogelijk gedurende de hele of resterende looptijd van de huurovereenkomst actief te zijn op het gebied van duurzaamheid en snel en flexibel in te spelen op nieuwe ontwikkelingen.

Checklist
Aart Hordijk, Directeur ROZ: “De Greenlease Menukaart heeft de potentie uit te groeien tot een belangrijke best practice, met name door de checklist en de strakke organisatie van het proces van alle aspecten van duurzaamheid. Binnen de Nederlandse vastgoedsector is duidelijk behoefte aan deze tool. Het helpt ons invulling te geven aan de op Europees niveau vastgestelde Energy Efficiency Directive die bepaalt dat we in 2020 een CO2-reductie van 20 procent moeten realiseren.”

De Greenlease Menukaart bevat de volgende onderdelen:
1. Een overzicht van alle hoofdthema's van de Menukaart Greenlease, met een korte toelichting. De hoofdthema’s structureren het proces om te komen tot een greenlease.
2. (Gezamenlijke) doelstellingen en vastgelegde procesafspraken.
3. Methode voor financiële verrekening die is overeengekomen.
4. Afspraken over inrichting, gebruik, exploitatie en monitoring, deze worden vanuit de basismethodiek voor financiële verrekening verder gedetailleerd.

De Greenlease Menukaart is hier te downloaden.

Bron: Platform Duurzame Huisvesting

Deel dit artikel

permalink