Experts positief over Woningakkoord, maar slimme marketing vereist

Er komt alsnog een revolverend fonds van in totaal 600 miljoen euro voor energiebesparende maatregelen in de woningbouw. Daarnaast gaat de BTW voor verbouwingen en renovatiewerken in de bestaande bouw voor één jaar van 21 naar 6 procent. Enkele Experts van Duurzaam Gebouwd reageren in een eerste reactie positief, maar zijn zeer benieuwd naar de uitwerking van vooral het fonds.

Dat heeft minister Blok van Wonen en Rijksdienst vandaag bekend gemaakt. Regeringspartijen VVD en PvdA zijn deze duurzame maatregelen overeen gekomen met oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP. Het kabinet had deze partijen nodig om een meerderheid voor onder meer huurverhoging te krijgen in de Eerste Kamer, nu het CDA daaraan niet wil meewerken. Die steun is ook nodig omdat PvdA en VVD in de Senaat geen meerderheid heeft.

Er komt een revolverend fonds voor energiebesparing in de gebouwde omgeving van € 150 miljoen, aan te vullen met middelen vanuit de markt, zodat een totale investeringsimpuls van 600 miljoen wordt bereikt. De BTW op verbouwingen en renovatiewerken in de bestaande bouw wordt per 1 maart voor 1 jaar verlaagd naar 6%. Met deze maatregelen worden investeringen op de woningmarkt aangejaagd en de bouwsector versterkt. 

“Doorvlechten met hypotheken”
In een eerste reactie laat directeur Chris Bruijnes van Meer met Minder weten dat het heel goed is dat het kabinet nu “boter bij de vis” doet op het gebied van energiebesparing in de gebouwde omgeving. “Maar na de eerste euforie over dit akkoord kijk ik al wel naar de uitvoering, want dan pas kunnen we een definitief oordeel vellen over het akkoord. Die bal ligt nu bij de overheid. Er zijn de afgelopen maand enkele voorstellen neergelegd voor een dergelijk revolverend fonds, bijvoorbeeld dat van het Nederlands Fonds voor Energiebesparing. Het gaat hierbij echter om een apart leenproduct. En de ervaring met vergelijkbare leenproducten, zoals Greenloans, leert ons dat deze niet hard lopen bij woningeigenaren, zeker niet in crisistijd.

Bruijnes pleit dan ook voor een doorvlechting van dit akkoord met hypothecaire regels. “Wij zouden graag zien dat de kosten voor deze maatregelen uit dit fonds ook hypothecair mogen worden geleend. Daarbij zouden eigenaren wel de rente van de lening mogen aftrekken, maar bouwen zij geen verdere schuld op. De komende tijd zal uitwijzen of de verschillende departementen dit kunnen regelen.” Over de BTW-verlaging van 21 naar 6 procent is Bruijnes in beginsel ook positief. “Helaas geldt dit voor slechts een jaar, en dat vraagt goed communiceren.”

“Goede marketing nodig”
Ook Maarten Epema van draaijer + partners wijst voor zowel het energiebesparingsfonds als de btw-verlaging op goede marketing. “Financiering via een fonds is belangrijk, het is zeker een goede gedachte. Maar de particuliere woningeigenaar moet nog actiever worden verleid. Dat moet ook niet vanuit de overheid gebeuren, of vanuit alleen de markt. Dat kan het beste met een consortium van bedrijven en NGO’s, zoals Urgenda. Ik merk dat ook bij de Groene Zaak, maar dat is business-to-business. Urgenda werkt meer met particulieren, denk maar aan de zon-pv actie Wij willen zon. Hierbij wordt de particulier met hapklare brokken volledig ontzorgd.”

Epema is ook positief over de verlaging van de btw voor renovaties en verbouwingen. “Het is niet voor het eerst, in het verleden heeft een dergelijke verlaging aangetoond dat dit veel meer activiteit in de bouw opleverde. En hoewel ik geen macro-econoom ben, verwacht ik dat een structurele verlaging de overheid per saldo meer geld oplevert dan deze tijdelijke maatregel. Er ontstaat meer activiteit in de bouw, want particulieren gaan meer maatregelen treffen, en dat levert de staatskas ook geld op.”

Lees hier de gehele brief van minister Blok.

Bron: Duurzaam Gebouwd / Rijksoverheid

Deel dit artikel

permalink