Nieuw distributiecentrum Breustedt Chemie Apeldoorn veilig en duurzaam

Het nieuwe distributiecentrum van Breustedt Chemie in Apeldoorn straalt vernieuwing uit. Het bedrijfspand is verleidelijk transparant, groen en duurzaam. Architect Lars Courage koos samen met het bouwteam Aan de Stegge uit Twello voor de Hebel brandwerende wanden en dakplaten van Xella. Brandtesten hebben namelijk bewezen dat bij brand de constructies intact blijven.

Door toepassing van Hebel cellenbeton veroorzaakt het vuur geen gaten of scheuren in de betonnen wandplaten. Het gebouw bevat verder veel glas om voorbijgangers zo duidelijk mogelijk te laten zien wat er binnen gebeurt. Els Strijker, directeur-eigenaar van Breustedt: “Wij willen met dit bedrijfspand laten zien dat een chemisch bedrijf niet vies en verdacht is, dat veiligheid en duurzaamheid topprioriteit heeft”.

Breustedt Chemie is een groothandel in industriële chemicaliën waarvoor veiligheid topprioriteit is. Een veilig gebouw, waarin risico’s zoveel mogelijk voorkomen moeten worden, staat met een goed overdacht ontwerp. Architect Lars Courage geeft aan dat om veiligheidsredenen de centraal gelegen opslag- en expeditieruimte geen ramen bevatten, zoals het kantoor en de afvulhal. “De opslag- en expeditieruimte functioneert eigenlijk als een ‘veilige doos’. De hierin opgeslagen gevaarlijke stoffen worden zo afgeschermd tegen risico’s van buitenaf en als er in deze ruimte een ongeluk gebeurt, blijft de schade beperkt.”

Hoogste brandveiligheidseisen
Om specifiek dit compartiment aan de hoogste brandveiligheidseisen te laten voldoen, is gekozen voor functiescheidende brandwanden en dakplaten van Hebel cellenbeton. Brandtesten hebben bewezen dat dit Xella-product de beste toepassing is voor chemische bedrijven zoals Breustedt. Bij brand blijven namelijk met Hebel cellenbeton de constructies intact. Het vuur veroorzaakt ook geen gaten of scheuren in de betonnen wandplaten. “De brandwerende Hebel-platen die de opslag- en expeditieruimte als het ware hebben ingepakt, zorgen ervoor dat ook het kantoor en de afvulhal minimaal 60 minuten brandwerend zijn”.

De Hebel dakplaten van de opslag- en expeditieruimte liggen op een houten hoofddraagconstructie in plaats van een stalen constructie. “Meestal wordt dit soort gebouwen op een stalen constructie gezet. Maar hout is beter bestand tegen corrosie als gevolg van schadelijke gassen die eventueel kunnen vrijkomen”, legt Courage uit. De afvulhal heeft wel een betonnen constructie, omdat deze sterk genoeg moet zijn om de tankauto’s te kunnen dragen die op het dak rijden.

Energiezuinig vrijevalprincipe
Breustedt wil met zijn nieuwe distributiecentrum een punt maken. Els Strijker vertelt dat dit ontwerp het resultaat is van hun revolutionaire visie. Het gebouw bevat drie gebouwdelen, een kantoor, afvulhal en opslagruimte. De centraal gelegen afvulhal valt direct op. “Het zeven meter hoge gebouw heeft een hellingbaan die uitkomt op het dak”, legt ze uit. “De afvulhal krijgt zo alle ruimte om de 36 afvultanks met chemicaliën te kunnen vullen.” Strijker vertelt dat Breustedt geen pomp meer gebruikt om de chemicaliën vanuit de tankauto’s omhoog te pompen. De tankauto’s rijden via de hellingbaan op het dak. Daar worden hun tanks aangesloten op de afvultanks die onder in de afvulhal staan. “Op deze manier zetten we zwaartekracht in als energiebron om de chemicaliën in de tanks over te hevelen. Dit vrijevalprincipe is veel groener en energiezuiniger dan een pomp.”

Bron: Xella

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Xella Nederland BV

Links