Woningcorporatie OFW plaatst 499 zonnepanelen op woonservicecentrum Dronten

Woningcorporatie Oost Flevoland Woondiensten (OFW) uit Dronten heeft een zonne-energie-installatie in gebruik genomen op de woningen van Woonservicecentrum De WoonArk in Dronten.

Greentech Energy ontwikkelde vanwege de aanwezige luchtbehandelingsleidingen een speciale montageconstructie voor het dak van de WoonArk. Hierop werden 499 zonnepanelen van Centrosolar Benelux gemonteerd. De installatie is één van de maatregelen van de woningbouwcorporatie om haar bezit te verduurzamen.

De geïnstalleerde zonnepanelen zullen circa 100.000 kWh energie per jaar produceren. Hierdoor wordt een deel van het stroomverbruik van het complex voortaan duurzaam en tegen een vaste prijs opgewekt. Timo Smits, werkvoorbereider van OFW: “De opgewekte energie kan gebruikt worden voor de warmtepomp en voor algemene voorzieningen zoals verlichting en liften. Op de lange termijn wordt bekeken of de besparing tevens tot een aanpassing van de servicekosten voor huurders kan leiden.”

Smits: “De WoonArk was bijvoorbeeld al voorzien van een WKO-installatie, maar wij wilden de energievoorziening van dit gebouw met deze zonne-energie-installatie nog verder verduurzamen.” Het was nu een goed moment om over te stappen op zonne-energie voor OFW. Smits: “Het prijsniveau van zonnepanelen is inmiddels voldoende gedaald om rendabel te kunnen investeren. Bovendien was er beperkte overheidssubsidie beschikbaar en hadden wij een budget vrij gemaakt voor duurzaamheidsmaatregelen.” Dit zal in toekomst steeds lastiger worden voor de corporatie, omdat investeringsmogelijkheden meer onder druk komen te staan in de woningcorporatiewereld.

Greentech Energy, adviseur, leverancier en installateur op het gebied van zonne- en windenergieprojecten, plaatste het systeem samen met haar installatiepartner RTP Elektrotechniek en staalconstructiebedrijf Willems op het dak van de laagbouw. Om voldoende panelen op het dak te kunnen plaatsen, ontwikkelde Greentech Energy een speciale frameconstructie voor dit project.

Deel dit artikel

permalink