Bouwsector wil ook stimulans voor zuinige nieuwbouw

Het kabinet kan het effect van zijn recente stimuleringsmaatregelen voor de bouw flink vergroten door die ook toe te passen op de energiezuinige nieuwbouw, zonder dat het de schatkist iets kost. Dat schrijven branchevereniging Bouwend Nederland en de Verenigingen voor Ontwikkelaars & Bouwondernemers, NVB, en voor projectontwikkelaars, Neprom, in een brief aan minister Blok.

De drie partijen vragen de bewindsman allereerst om de financierbaarheid van energiezuinige nieuwbouw te verbeteren. Dat zou kunnen door de lage energielasten van een zuinige nieuwe woning zwaarder mee te laten wegen bij de financiering. Zo’n verruiming van de regels kost het Rijk niets. Het blijft aan de banken om de situatie van de bewuste klant en een huis te wegen en te besluiten wel of niet een hypotheek te verstrekken.

Lening voor starters én doorstarters
Een belangrijk onderdeel van het bestaande woonakkoord is het verhogen van het budget voor startersleningen van 20 naar 50 miljoen euro. Dat budget zou nog effectiever gebruikt kunnen worden als ook doorstarters in aanmerking kwamen. Dat zijn mensen die van een bestaande koopwoning naar een nieuwbouwwoning willen doorschuiven.
Dat bevordert de doorstroming op de woningmarkt, zeggen Bouwend Nederland, NVB en Neprom. Uitbreiding van de regeling kost de overheid helemaal niets. Mooier nog, zij kan het Rijk zelfs geld opleveren. Een reguliere starterslening levert de overheid namelijk geen extra belastingopbrengst op. Maar de aankoop van een nieuwbouwwoning wel.

BTW-verlaging ook voor nieuwbouw
Per 1 maart verlaagt het kabinet de BTW op het arbeidsdeel van renovatie en verbouwingen voor de duur van één jaar. Die maatregel kan veel meer effect hebben als ook de nieuwbouw daarvoor in aanmerking komt, schrijven de drie partijen. Daarbij zou de overheid ervoor kunnen kiezen om de BTW over de grond te verlagen, zoals in een aantal Europese landen gebeurt. Of zij zou de arbeid bij het energiezuinig maken van nieuwbouwwoningen onder dat lagere BTW-tarief kunnen scharen.
Het kabinet gaat verder een energiebesparingsfonds voor de bestaande bouw in het leven roepen. De drie verenigingen willen de daarvoor aangewezen 150 miljoen euro tevens kunnen gebruiken voor energiebesparing in de nieuwbouw. Of voor vervangende nieuwbouw van huurwoningen. Ook gemeenten en provincies en ontwikkelaars van nieuwbouwwoningen zouden bereid zijn om voor een deel bij te dragen aan zulke zachte leningen.

Pijn verzachten
Al die maatregelen hebben geen ‘financiële consequenties voor het Rijk’. Maar Bouwend Nederland, NVB en Neprom wijzen minister Blok erop dat ze voor de bouw van groot belang zijn. “Steeds meer lidbedrijven zien zich genoodzaakt om fors te reorganiseren en in te krimpen; een groot aantal lidbedrijven is al failliet gegaan; tienduizenden personen werkzaam in de bouwsector zijn hun baan kwijtgeraakt.” De recente bijstelling van het woonakkoord hebben volgens de drie die pijn al enigszins verzacht. Hun voorstellen zouden de bouw een broodnodige, extra impuls geven.

Deel dit artikel

permalink