Bewoner aan de knoppen tijdens dag 1 van congres GreenBuild

Tijdens de internationale Bouwbeurs 2013 in de Jaarbeurs dat vorige maand werd gehouden, vond ook het tweedaagse congres GreenBuild plaats. In twee videoverslagen komt het congres aan de orde, maar ook de mening van de bezoeker aan het congres. Op dag 1 was het thema de Nieuwe realiteit in de Bouw.

Zo vertelt congresspreekster Annemijn Fonkelman van ABN Amro onder meer over het duurzaamheidsbeleid van ABN Amro, maar ook over de verschillende groene producten van ABN Amro, zoals Greenloans en energieprestatiekrediet. Onno Dwars van VolkerWessels doet in de reportage een moreel appèl aan iedereen in de bouwsector om te veranderen. “We kunnen in de bouw veel verder gaan met het verlagen van de epc, maar ook met het gebruik van andere materialen.” Hij roept op om in de keten meer met elkaar te gaan praten en samenwerken.

Energiesprong doet dat door koplopers op te zoeken en daarmee projecten daadwerkelijk nu al te realiseren, vertelt Jan Willem van der Groep, die programma-regisseur is bij Energiesprong. “Dan blijkt er een ongekende creativiteit en innovatiekracht in de bouwsector te zitten.” Zijn boodschap is dan ook dat de bouw niet meer in productiecapaciteit moet denken maar in producten, waaraan ze met hun toeleveranciers van begin tot eind samen een product in de bouw realiseren.

Paul van Pelt van Bouwconnect geeft aan wat te doen om de bewoner meer te betrekken bij de bouw. “Dat kan door hem al te betrekken bij de pre-engineering. Door in dat traject de bewoner al te betrekken kan hij kiezen op het gebied van duurzaamheid, energie en architectuur. Maar dan wel door hem een breed aanbod van mogelijkheden te bieden. Wij doen dat via Woonconnect.”

Deel dit artikel

permalink