'Bewust bouwen is meer dan alleen een duurzaam product'

Tijdens de internationale Bouwbeurs 2013 in de Jaarbeurs dat vorige maand werd gehouden, vond ook het tweedaagse congres GreenBuild plaats. In twee videoverslagen komt het congres aan de orde, maar ook de mening van de bezoeker aan het congres. Op dag 2 was het thema Bewust Bouwen.

Ben Sengers directeur van Derbigum legt Bewust Bouwen uit: “Dat is bouwen met overtuiging en verantwoordelijkheid nemen. Dat geldt niet alleen voor het bouwen en de producten, maar ook het advies eromheen en goed luisteren naar de klant.” Voor de toekomst blijft hij optimistisch. “We zien dat er steeds meer bedrijven op die manier gaan werken. Daarmee komt Bewust Bouwen uit de hobby-sfeer en laat dit zien dat er een business op gedraaid kan worden.”

Robert Koolen van Heijmans Vastgoed BV legde uit dat duurzaamheid niet duur hoeft te zijn. “De opbrengsten heeft men vaak over de langere termijn, nadat men eerst heeft moeten investeren om duurzaamheid een rol te geven in de business.” Heijmans investeert in duurzame producten voor zijn klanten, vertelt Koolen, maar allereerst ook door eigen kantoren te verduurzamen. “Dat doen we bijvoorbeeld door onze kantoren, maar ook onze asfalcentrales energiezuiniger te maken.”

Circulaire economie
Douwe Jan Joustra van One Planet Architecture Institute vertelde op het congres over de circulaire economie. “In dit model worden de grondstoffen weer uit de producten gehaald en teruggebracht in het proces. Daarbij moet worden nagedacht over wie de eigenaar is van de grondstoffen: consument of producent. Het is handiger dit bij de producent te leggen, die daarmee weer nieuwe producten realiseert. Hoe gaat de bouw hiermee om: lever je kantoordiensten of lever je een kantoor op? Wat heeft dat voor gevolgen van de financiering? Daar ligt de doorbraak voor de bouw.”

Daan Bruggink van Orga Architecten legde de nadruk op biobased bouwen. “Bill Gates zei in de jaren tachtig: ‘Op iedere tafel moet een pc komen’, wij zeggen: ‘biobased moet de standaard worden in de bouw.”

Zie meer in het bovenstaande filmpje.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Derbigum Nederland BV