Btw-verlaging haalt 300.000 huishoudens over streep om te renoveren

Naar aanleiding van het per 1 maart 2013 ingevoerde een lagere btw-tarief voor arbeidskosten bij het renoveren van woningen gaat circa 4% van de huishoudens nu alsnog duurzaam renoveren. Dat zijn bijna 300.000 huishoudens. Dat blijkt uit het onderzoek van WoonKennis.

WoonKennis onderzocht onder ruim 500 woonconsumenten of zij voor de maatregel al woningrenovatieplannen hadden en of ze door de maatregel zijn beïnvloed. 11% was al van plan te gaan renoveren aankomend jaar en blijft bij dat plan. 4% had nog geen plannen, maar gaat nu wel renoveren. Overigens is 74% van de huishoudens nooit van plan geweest en nu ook niet van plan om de woning aankomend jaar te renoveren.

Hulp van professionals
Aan alle huishoudens met renovatieplannen aankomend jaar is gevraagd of ze door de btw-verlaging op arbeidskosten nu (toch) gebruik gaan maken van de hulp van professionals. Het inhuren van professionals wordt door de maatregel immers goedkoper. 44% was sowieso al van plan om professionele hulp in te schakelen. Ruim eenvijfde wilde eerst veel zelf doen of met hulp van familie en bekenden, maar gaat nu toch gebruikmaken van professionals. Onder de huishoudens die door de maatregel overgehaald zijn, is dat zelfs meer dan de helft.

Bijna drie op de tien huishoudens geeft aan dat de nieuwe maatregel veel voor ze betekent omdat ze grootschalig gaan renoveren en veel hulp nodig hebben van professionals. Allround klusjesmannen (29%), schilders (24%) en timmermannen (24%) zullen het vaakst worden ingeschakeld. Installateurs, loodgieters, elektriciens en stukadoors in iets mindere mate. Drie op de tien verbouwende huishoudens gaat het overigens nog steeds vooral zelf doen of met behulp van familie/bekenden.

Klusplannen
Ruim een kwart van de huishoudens met renovatieplannen wil de badkamer en/of de woonkamer aanpakken. Eenvijfde wil de keuken renoveren. Ook andere ruimtes in de woning worden geregeld genoemd door huishoudens. Huishoudens met renovatieplannen zullen het meest plafonds, wanden en vloeren aanpakken in hun woning. Een kwart gaat verlichting, kozijnen en sanitair vervangen.

Het geld dat nodig is voor het renoveren van een woning is afhankelijk van de grootte van de renovatie. In tijden van crisis is geld schaars, dus huishoudens zullen goed overwegen waar ze hun geld aan uitgeven. Aan huishoudens met renovatieplannen is gevraagd hoeveel geld zij willen investeren in de renovatie. Gemiddeld zijn ze van plan € 5.045 uit te geven.

Lichtpuntje in moeilijke tijden
Er is een aanzienlijke groep huishoudens die dit jaar gaat renoveren. Bovendien zullen er meer professionals worden ingeschakeld dan dat in eerste instantie het plan was. Dat is positief nieuws voor de marktpartijen in de bouwsector. Ook fabrikanten en toeleveranciers zullen hier de vruchten van plukken. Bij verbouwingen zijn immers ook materialen en producten nodig. Wellicht dat zij met hun eigen kortingsacties huishoudens nog meer kunnen stimuleren om te gaan renoveren. Ook de twijfelaars zullen dan misschien aan de slag gaan.

WoonKennis is de marktinformatieleverancier voor de woon-, doe-het-zelf- en huizenbranche. De resultaten zijn afkomstig uit de WoonOmnibus, een maandelijks onderzoek onder ruim 500 consumenten.

Deel dit artikel

permalink