Duurzame renovatie verdienen door dak ´af te staan´ voor zon-pv

In Lelystad gaan 30 partijen in een Ronde Tafel Conferentie spreken over de opgave voor particuliere woningverbetering in Atol- en Zuiderzeewijk. Pvda en SP dienen gezamenlijk een plan in om woningeigenaren die geen geld hebben voor een duurzame renovatie, dit via een slimme constructie te doen met pv-panelen op hun daken. Hierdoor komt er geld vrij voor een duurzame renovatie.

De mengelmoes van wel en niet gerenoveerde woningen geeft een rommelige aanblik, praktische problemen en het doet afbreuk aan de leefbaarheid. Woningeigenaren die niet hebben gerenoveerd omdat ze er financieel nu al moeilijk uitkomen, blijven geconfronteerd worden met hoger dan nodige energielasten.

Lokaal energiecollectief
De zoekrichting die de PvdA en de SP willen aandragen is om een lokaal energiecollectief op te richten: de woningeigenaar verdient een renovatie voor het "afstaan" van zijn dak voor de plaatsing van zonnepanelen. Ook krijgt hij het aanbod om de energie die op zijn eigen dak wordt geproduceerd af te nemen voor een prijs die net iets lager is dan de totaalprijs die hij aan zijn eigen elektriciteitsbedrijf betaalt.

Het voordeel voor de woningbezitter is evident:
•  Zijn woning wordt gerenoveerd zonder kosten;
•  Vanwege de renovatie daalt zijn energieverbruik;
•  Hij behaalt nog een klein voordeel op zijn stroomprijs.

Maar dat is dus niet zonder tegenprestatie: door het afstaan van het dakopstalrecht kan hij er zelf niks meer mee, en zal zijn woning waarschijnlijk licht in waarde dalen, zo erkent de SP. “Te overwegen valt dan nog om de woningbezitter de mogelijkheid te geven om het opstalrecht terug te verwerven. Dat afkopen kan beetje bij beetje, bijvoorbeeld met het geld dat hij bespaart doordat hij minder energie gebruikt, of met een afkoopsom ineens, bijvoorbeeld bij verkoop van de woning. Op het moment van totale afkoop zal hij dan wel ook de PV-installatie moeten overnemen tegen restwaarde.”  

Als stimulans voor het terugkopen van het opstalrecht, kan de afnameprijs van de stroom van eigen dak worden gebruikt. Hoe meer de bewoner de kosten van zijn renovatie heeft terugbetaald, hoe meer korting hij krijgt op zijn eigen dakstroom. Dit zou voor de huidige bewoner uitdrukkelijk een mogelijkheid moeten zijn, en niet een verplichting. Want anders werpt het weer een grote drempel op voor deelname aan het programma, aldus de SP.

Bron: SP Lelystad

Deel dit artikel

permalink

 

 

Links