Uitwisselingsbijeenkomst Zon op School

5 april 2013

Scholen en schoolbesturen verdiepen zich steeds meer in de mogelijkheden voor zonnepanelen op het schooldak. Met subsidie lukt dit vaak wel, zonder subsidie blijkt de investering lastig. Toch lukt het om sommige plaatsen al wel. Bijvoorbeeld via financiering door ouders/omwonenden of via een financieringsconstructie door een investeerder.

Naast financiering zijn andere aspecten van belang, zoals relatie met de gemeente, technische knelpunten en educatie. Wilt u hier meer over weten? Kom naar de uitwisselingsbijeenkomst Zon op School op vrijdag 5 april, bij AgentschapNL aan Croeselaan 15 te Utrecht.

Doel van de bijeenkomst is een aantal scholen verder te helpen met ideeën/voorbeelden en concrete vervolgstappen voor hun situatie(welke constructie(s) zou je verder willen verkennen, bij wie moet je daarvoor zijn, hoe kun je dat betalen, etc.). Daarnaast ook informatie verzamelen ter input van een mogelijke handreiking zonnepanelen voor scholen, met daarin:
* goede voorbeelden van scholen/gemeenten die zonder subsidie zonnepanelen hebben gerealiseerd;
* omschrijving van verschillende constructies (financiering, verzekering, eigendom dak, etc);
* beslisboom (wat voor schoolgebouw, hoe groot is je dakoppervlak, hoe hoog is je rekening, wie betaalt de rekening en aan welke constructies kun je dan denken).

Interessant voor scholen, aanbieders van concepten, gemeenten en iedereen die duurzame energie op school een warm hart toedraagt! Dit is nadrukkelijk een uitwisselingsbijeenkomst waarin we kennis met elkaar willen delen. De organisatoren willen graag 20-30 mensen bij elkaar brengen die:
* zich aan het orienteren zijn op zonnepanelen op school;
* zonnepanelen hebben geplaatst op hun school zonder subsidie of die een financieringsconstructie kunnen aanbieden aan scholen;
* open staan voor samenwerking en kennisdeling.

Programma

13.00 - 13.30 Ontvangst
13.30 - 14.00 Welkom, introductie en inventarisatie belangrijkste vragen bij aanwezigen (Arjan Klopstra)
14.00 - 14.15 Zonnepanelen en kansen voor educatie (Matthijs Begheyn)
14.15 - 15.00 Presentaties (10-15 min) van enkele voorbeelden van financieringsconstructies zoals Crowdfunding, Lease, Cooeperatie [bevestigd: Wijnand Duyvendak (10:10), Mark Meijer (Energy Indeed) en een vertegenwoordiger van www.energiekebuurt.nl]
15.00 - 15.15 Pauze
15.15 - 16.00 Benoemen generieke aspecten van zon op school trajecten en discussie over mogelijke oplossingsrichtingen voor algemene knelpunten
16.00 - 16.30 Afronding en maken afspraken over vervolgstappen, o.a. voor de aanwezige scholen

Aanmelding voor de bijeenkomst kan via dit formulier.

 

Deel dit artikel

permalink