Draaideuren beter geïsoleerd en energiezuiniger

Dankzij een isolatie-upgrade, toepassing van richtingsgevoelige sensoren en LED-verlichting met slimme aansturing zijn zowel bestaande als nieuwe draaideuren energiebesparender te maken. Draaideurfabrikant Boon-Edam heeft daarvoor een upgradiginspakket samengesteld.

De draaiende deurvleugels van een draaideur zijn doorgaans voorzien van tochtborstels van paardenhaar. Door speciale tochtborstels van paardenhaar te combineren met een neopreen inleg en door de verlichtingsarmaturen aan te passen is de luchtdichtheid van de draaideurconstructie met méér dan 30% verbeterd.

Richtingsgevoelige sensoren
Automatische draaideuren bevatten een sensor die naderende personen detecteert, zodat de deur kan gaan draaien en mensen ongehinderd door kan laten. Conventionele sensoren maken echter geen onderscheid tussen personen die de deur naderen om deze te betreden, te verlaten of voorbij te lopen. Hierdoor draait de deur onnodig, waardoor er onnodig energie wordt gebruikt en verloren gaat.

Een nieuwe, richtingsgevoelige sensor detecteert de looprichting van personen en zorgt er zodoende voor dat de deur alleen in beweging wordt gezet als personen de deur ook echt naderen om deze te betreden. Zo wordt voorkomen dat de deur onnodig open gaat draaien en kan de deur na gebruik sneller worden gesloten stoppen met draaien.

De energiebesparende eigenschappen van de richtingsgevoelige sensor zijn tweeledig: aan de ene kant draait de deur minder, waardoor benodigde energie voor de aandrijving wordt bespaard. Aan de andere kant vindt er minder luchtuitwisseling tussen binnen en buiten plaats, waardoor er minder energie verbruikt hoeft te worden om het binnenklimaat in stand te houden.

LED-verlichting met slimme aansturing
Bij de meeste draaideuren is de verlichting permanent ingeschakeld tijdens kantoortijden. Met een special software-upgrade kunnen de verlichtingstijden worden geoptimaliseerd, waardoor het energieverbruik wordt verlaagd. In plaats van permanent te branden, zorgen bewegingssensoren ervoor dat de draaideur alleen wordt verlicht als deze daadwerkelijk wordt gebruikt.

Door het gebruik van energiezuinige LED-lampen als oppervlakteverlichting wordt nog eens 50 tot 80% minder energie verbruikt dan halogeenverlichting. Dat in combinatie met het feit dat de levensduur tot 50.000 uur minstens vijftien keer langer is dan die van halogeenverlichting, zorgt ervoor dat de gebruikskosten drastisch worden verlaagd.

Deel dit artikel

permalink