Praktijkseminar Duurzaam Bouwen met Beton

23 april 2013

Het Cement&BetonCentrum organiseert op dinsdag 23 april het eerste praktijkseminar van de serie ‘Duurzaam Bouwen met Beton’. Dit zijn regionale bijeenkomsten bestemd voor architecten, adviseurs en bouwers. De inschrijving voor de eerste editie is geopend. Locatie is de duurzaamste school van Nederland, het Christiaan Huygens College in Eindhoven.

Duurzaam Bouwen stelt steeds nadrukkelijker eisen aan het keuzeproces van ontwerp tot en met uitvoering. Essentiële vraag is dan waar het optimum ligt voor duurzaam bouwen met beton. De carbon footprint van productie en uitvoering alleen is niet zaligmakend. Levensduur is minstens even belangrijk; functionaliteit en hergebruiksmogelijkheden niet minder.

Hoe ziet het dashboard voor duurzaam beton er tegenwoordig uit? Aan welke knoppen kunt ú draaien? Wat zijn de actuele ontwikkelingen? Hoe draagt thermische activering van de betonconstructie bij aan een energiezuinig gebouw, of zelfs een energieproducerend gebouw? Hoe kunnen architectuur, installatie en constructie optimaal worden geïntegreerd? Wat zijn de kostenconsequenties? En wat schiet de gebruiker er mee op?

Kleinschalig en interactief
Deze en vele andere vragen komen aan de orde in de seminar-serie ‘Duurzaam Bouwen met Beton’. De opzet is kleinschalig en interactief, kort en krachtig, informatief en gericht op dialoog. Altijd op een inspirerende locatie, letterlijk en figuurlijk zo dicht mogelijk bij de praktijk. Presentaties in de workshops worden gedaan door experts uit de praktijk. Ze zullen de nieuwste informatie en ervaringen delen. Deelnemers uit de regio krijgen veel ruimte voor het inbrengen van hun vragen en suggesties. Kortom, zij kunnen onderwerpen kiezen die hen direct raken.

Deelname is kosteloos, aanmelding is verplicht. Het maximum aantal deelnemers is 50. Zij krijgen na afloop de beschikking over twee praktische ontwerptools. Dat zijn ‘Groen Beton’ en ‘Thermisch Actieve Gebouwen’, beide ontwikkeld in CUR-verband.

Inspirerende locatie
Het Christiaan Huygens College (locatie Olympia) in Eindhoven is het duurzaamste schoolgebouw van Nederland. Het project van RAU architecten zal door architect en opdrachtgever worden toegelicht.

Programma
13.30 uur  Ontvangst
14.00 uur  Plenair Christiaan Huygens College – de duurzaamste school van Nederland • Het ontwerp en de rol van beton daarin. Henk Rebel, project-architect, RAU architecten • Ervaringen in gebruik en exploitatie. Martin van den Berg, directeur Christiaan Huygens College

15.00 uur  Parallelle sessies
Workshop-sessie Materiaal (groen beton) Moderator: Pieter Lanser, Cement&BetonCentrum
• CO2-footprint beton optimaliseren > het dashboard. Gert van der Wegen, SGS/Intron
• Breken & hergebruik > sluiten van materiaalkringloop. Toine van Casteren, BAS research & technology
• Duurzame ontwikkelingen in cement en beton. Peter de Vries, ENCI/HeidelbergCement

Workshop-sessie Toepassing en gebruik (duurzaam gebouw) Moderator: Hans Köhne, Cement&BetonCentrum • Van concept naar uitvoering, kritische succesfactoren. Harm Valk, adviesbureau Nieman • De intelligente vloer. Martin Koppenhol, VBI • Duurzaamheid 2.0 – rol van beton in nieuwe concepten. Paul van Bergen, DGMR

17.00 uur  Plenair Afsluiting waarin workshopresultaten worden gecombineerd.
Daarna: netwerken en hapjes/drankjes tot 18.30 uur

Aanmelden en informatie
info@cementenbeton.nl
Hans Köhne, Cement&BetonCentrum
T. (073) 640 12 51 E. hanskohne@cementenbeton.nl

Deel dit artikel

permalink

 

 

Links