Nieuwe laboratoria RIVM duurzaam getoetst met BREAAM-NL

De nieuwbouw voor RIVM  en CBG (College ter Beoordeling van Geneesmiddelen) op het Utrecht Science Park wordt duurzaam gebouwd. Om dit onafhankelijk te kunnen aantonen wordt de bouw getoetst aan de hand van BREEAM-NL.

In het gebouw worden hoogwaardige laboratoria ondergebracht. In de huidige beoordelingsrichtlijn BREAAM-NL is echter nog geen laboratorium opgenomen en daarom heeft de Dutch Green Building Council (DGBC) in opdracht van het RIVM aangepaste criteria ontwikkeld speciaal voor laboratoriumgebouwen.

Maar het RIVM gaat verder, stelt Stefan van Uffelen, directeur van DGBC. “Naast het toetsen van de nieuwbouw wil het RIVM aan de hand van de BREEAM-NL In-Use richtlijn ook het gebouw in de exploitatiefase gaan monitoren. Dit ligt in de lijn met wat de DGBC voor ogen staat: het stimuleren van de integrale duurzaamheid over een langere periode.”

Opdrachtgevers gaan er in toenemende mate toe over om de duurzaamheid van nieuwbouw meetbaar te maken. Vaak wordt daarvoor teruggegrepen op de beoordelingsmethode van BREAAM, die duurzaamheidprestaties kwantificeert. Voor veel gebouwen is de gestandaardiseerde procedure van BREEAM-NL Nieuwbouw niet geschikt.

De nieuwbouw van het RIVM en CBG, beide onderdelen van het ministerie van VWS, is daar het sprekende voorbeeld van. Deels bestaat het gebouw uit kantoren, deels uit laboratoria. Een aantal van die laboratoria bevat high containment-faciliteiten, omdat hier met risicovolle virussen wordt gewerkt. Natuurlijk worden deze daarom extra beveiligd.

Criteria per object ontwikkelen
In de gevallen dat de beoordelingscriteria tekort schieten, bestaat de mogelijkheid tot maatwerk. De DGBC ontwikkelt dan beoordelingscriteria voor één specifiek object. Die criteria gelden bij deze nieuwbouw niet alleen voor de duurzaamheid van het ontwerp, maar ook voor een duurzame exploitatie “Het RIVM wil vanuit zijn rol in de samenleving en de activiteiten op het gebied van mens en milieu een voorbeeldrol vervullen op het gebied van duurzaam bouwen en exploiteren. Daarom vinden we het belangrijk aparte criteria op te laten stellen”, zegt directeur-generaal André van der Zande van het RIVM.

2200 medewerkers
Het nieuwe kantoor krijgt een plaats op het Utrecht Science Park bij De Uithof in Utrecht. Ook het CBG (agentschap College Beoordeling Geneesmiddelen) neemt zijn intrek in het gebouw dat 60.000 m2 bruto vloeroppervlakte krijgt, exclusief de parkeerfaciliteiten. Vanaf 2018 zullen ongeveer 2200 medewerkers aan de slag gaan in het pand.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Links