PEFC-gecertificeerd hout wederom grootste volume

Het grootste volume van gecertificeerd hout is afkomstig uit PEFC-gecertificeerde bossen. Dat blijkt uit een marktmeting die door Probos is uitgevoerd over het aandeel duurzaam geproduceerd hout op de Nederlandse markt. 

Het totale volume van duurzaam hout is van 13,3% in 2005 naar 67% in 2011 gestegen, een indrukwekkend resultaat. 67% van het hout op de Nederlandse markt is afkomstig uit duurzaam beheerde bossen. Van die 67% komt twee derde deel uit PEFC-gecertificeerd bos. Daarnaast is gecertificeerd tropisch hout sterk gegroeid: 46% van het gezaagd tropisch loofhout is op dit moment mét een certificaat op de markt. In 2008 lag dat percentage nog een stuk lager, op 16%.

Oorzaak voor stijging
Een belangrijke oorzaak voor de stijging is dat MTCS sinds 5 mei 2009 is geaccepteerd door PEFC International. PEFC/MTCS heeft nu al een aandeel van 15% van al het gecertificeerde gezaagde tropische hardhout in Nederland. Voor de verduurzaming van de timmerindustrie is dat een belangrijk gegeven.

PEFC-certificaat
PEFC staat voor Programme for the Endorsement of Forest Certification Schemes. Het is een internationaal keurmerk ter bevordering van duurzaam bosbeheer, met als uiteindelijke doel dat alle bossen ter wereld op een duurzame manier worden beheerd. Deze doelstellingen zijn nog niet behaald. Er moet nog veel werk worden verzet om (onder andere) in de tropen meer bos aantoonbaar duurzaam te beheren. Op de Nederlandse markt is nog ‘winst’ te behalen met het méér onder certificaat leveren van Europees loofhout voor onder andere de meubel- en parketindustrie.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Links