Verhuren leegstaande gebouwen en woningen wordt makkelijker

Het wordt voor eigenaren van leegstaande woningen makkelijker om hun pand te verhuren. De huurprijs wordt nog voor de zomer vrijgegeven en daarnaast mogen leegstaande woningen onder bepaalde voorwaarden meer dan eenmaal worden verhuurd. 

De Tweede Kamer heeft dinsdag ingestemd met het voorstel van minister Stef Blok (Wonen en Rijksdienst) om de Leegstandwet daarvoor te verruimen. “De verruiming biedt huiseigenaren met te koop staande woningen meer lucht. Ook wordt langere tijdelijke verhuur van leegstaande kantoren en van sloop- of renovatiewoningen mogelijk. Dat geeft een impuls aan de ombouw van kantoorruimte naar woonruimte.”

Vergunningsduur en tijdelijke verhuur
De maximale vergunningsduur voor tijdelijk verhuur van woonruimte in leegstaande kantoren, ziekenhuizen, verpleeghuizen, hotels en scholen gaat van vijf naar tien jaar. Daarnaast vervalt de maximale huurprijs van te koop staande leegstaande panden. Een vergunning van de gemeente voor tijdelijke verhuur blijft een vereiste. Deze vergunning garandeert aan de eigenaar of verhuurder dat de tijdelijke huurovereenkomst ook echt eindigt als de termijn is verstreken.

Bovendien geldt de normale huurbescherming niet. Bij te koop staande leegstaande woningen bieden de toets vooraf door de gemeente en het vergunningstelsel ook voor de hypotheekbank de zekerheid dat de woning direct leeg kan worden verkocht.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Links