Bundeling krachten voor Power-to-Gas-concept

Het nieuw opgerichte North Sea Power to Gas Platform moet het concept ‘Power-to-Gas’, oftewel P2G, verder ontwikkelen. Elf toonaangevende Europese bedrijven hebben voor de oprichting de krachten gebundeld. Het initiatief voor het platform is genomen door energiekennisbedrijf DNV KEMA.

Volgens Lukas Grond, P2G-specialist van DNV KEMA en secretaris van het platform, is de oprichting een belangrijke stap in de overgang naar een duurzaam energiesysteem. Tijdelijke overschotten aan elektriciteit uit duurzame energiebronnen worden benut, doordat ze worden omgezet in verschillende soorten gassen voor eindgebruikers. De potentiële waarde van P2G wordt aanzienlijk genoemd, vooral omdat de gassen ingezet kunnen worden voor doelen als verwarming van gebouwen.

Energiemix
DNV KEMA noemt de gasinfrastructuur in staat om grote volumes elektriciteit te verwerken, in het geval dat het aanbod van elektriciteit uit duurzame bronnen groter is dan de netcapaciteit of elektriciteitsvraag. Op deze wijze maakt P2G de toename van het aandeel duurzame energie in de totale energiemix mogelijk. Volgens het energiekennisbedrijf is het concept een belangrijk onderwerp voor de realisatie van een CO2-neutrale gasvoorziening in het jaar 2050.

Het concept moet met name interessant zijn voor het Noordzeegebied, omdat de on- en offshore aardgasinfrastructuur in dit gebied goed ontwikkeld is. Daarnaast kan de elektriciteitsopwekkingscapaciteit van de verschillende windparken in de Noordzee bij elkaar oplopen tot 100 GW in het jaar 2030, terwijl de geïnstalleerde zonnepanelencapaciteit in de landen rond de Noordzee naar verwachting zal toenemen van 35 GW in 2012 tot bijna 60 GW in 2020.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Links