‘Breed pakket aan visies bij vierde editie Praktijkdag bestaande bouw’

De vierde editie van de ‘Praktijkdag bestaande bouw’ is met meer dan honderdvijftig bezoekers uit het hele land een succes geworden. Bezoekers werden geïnformeerd over actuele ontwikkelingen en kregen voorbeelden vanuit de praktijk met betrekking tot de aanpak van de bestaande gebouwvoorraad.

Na de inleiding door dagvoorzitter Harm Valk van Nieman Raadgevende Ingenieurs startte het parallelprogramma. In zes sessies zijn er lezingen gegeven over de diverse aspecten van beheer, onderhoud en verbetering, met volop praktische handvatten.

Jan Winsemius, directeur van Bureau Middelkoop en participant in de Taskforce CO2 startte met een analyse van portefeuillebeleid en toonde aan dat verbeteren toekomstwaarde genereert. Daarna was het woord aan Gerton Starink van Nieman RI, die zijn praktijkmeetervaringen met thermografie en luchtdichtheid deelde.

Frank Waleczek van Subvention presenteerde subsidiemogelijkheden, met name voor de utilitaire sector en Johan de Graaf van Nieman RI vertelde over het benutten van de niveaus uit het Bouwbesluit 2012, voor een bewuste keuze in kwaliteit bij een verbeterplan of herbestemming. 

Na de pauze lichtte Rens Balkende van VAC Thuistechnologie de noodzaak toe van het monitoring na een ingreep om de bewoners ten volle te laten profiteren van de energetische verbeteringen. De sessie van Bert Bruinsma van TriaCon ging over de ontwikkeling van corporaties naar een rol als facilitair bedrijf.

Innovatiecarrousel
Daarnaast was er een innovatiecarrousel, waarin vier pitches  met vier pitches van innovatie met potentie voor bestaande complexen: de innovatieve toepassing van ventilatiekanalen van JE Stork Air, het nieuwe warmtepompboiler-concept van Techneco, het Cradle2Cradle tapijt ‘de Airmaster’ van Desso en als laatste de ‘+module’ van Van Dijk Bouw.

Praktijkvoorbeelden
Ten slotte was er aandacht voor praktijkvoorbeelden van woningcorporaties: Ronald van Lith van Openbaar Belang in Zwolle vertelde over de beleidsmatige keuze voor een woonlastenbenadering en de keuze voor energetisch renoveren van monumentale woningen aan de Binnengasthuisstraat op niveau van Passief Bouwen. Liesbeth van Asten van Rentree uit Deventer sloot de dag af met een lezing over hoe corporaties om kunnen gaan met bestaande voorraad ten tijde van bezuiniging. Haar boodschap was: ‘nieuwe randvoorwaarden geven nieuwe kansen’.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Nieman Raadgevende Ingenieurs