Prestatiesoftware maakt milieueffecten onderhoudsscenario’s inzichtelijk

De prestatiesoftware GPR Onderhoud maakt milieueffecten van onderhoudsscenario’s inzichtelijk. OnderhoudNL Totaal-leden kunnen een jaar lang gratis gebruikmaken van de software. Met deze actie wil OnderhoudNL de duurzaamheidsinspanningen van leden stimuleren.

De software GPR Onderhoud geeft onder andere inzicht in keuzes en details van alternatieve, duurzame materialen. De tool beeldt de milieueffecten van onderhoudsscenario’s uit. Dit wordt weergegeven in euro’s, de zogenaamde schaduwprijs; deze prijs geeft aan wat voor de overheid de maximaal toelaatbare kosten zijn om gecreëerde milieubelasting ongedaan te maken. De milieubelasting is hoger naarmate de schaduwprijs hoger is. De software is gebaseerd op het TripleP concept; People, Planet, Profit.

Enthousiast
Voorzitter Smits van OnderhoudNL Totaal is enthousiast over de tool. Volgens hem wordt duidelijk welk onderhoudsscenario de minste milieubelasting oplevert. “De score wordt ook afgezet tegen het landelijk gemiddelde.” Smits vertelt dat de software verbeteropties voorstelt op het gebied van onderhoudsmaterialen. Door dat inzicht kan een organisatie kiezen voor alternatieve en duurzamere materialen, of grondstoffen met een beduidend lagere milieubelasting.

Stichting GRP Onderhoud, opgezet door initiatiefnemers TU Delft en W/E adviseurs, heeft als doel om de kwaliteit van GPR onderhoud te waarborgen. Inkomsten worden geheel gebruikt voor het beheer en de doorontwikkeling van het instrument. Ad Straub van TU Delft, over de samenwerking met OnderhoudNL: “De stichting GPR Onderhoud is heel blij over de samenwerking met OnderhoudNL en verwelkomt dit mooie initiatief”.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Stichting W/E adviseurs duurzaam bouwen