Renoveren rendeert en dus...

Nederland is weer volop aan de slag met het denken over energiebesparing. In kringen rond de SER is er het afgelopen jaar hard gewerkt aan een nieuw Energie-akkoord. Bij het schrijven van deze column was net een advies voor het SER-akkoord verschenen van het gerenommeerde onderzoeksbureau CE uit Delft onder de titel ‘Energiebesparing voor een duurzame energievoorziening’. En wat blijkt: ongeveer 20% van het finale energiegebruik kan rendabel worden bespaard.

Voor huishoudens betekent ‘rendabel’ hogere opbrengsten dan kosten over de looptijd van de investering. Maar toch, zo schrijven de onderzoekers, is energie besparen niet makkelijk. Het heeft vaak geen hoge prioriteit, er is een gebrek aan inzicht in de kosten en baten, er zijn ‘split incentives’ en soms ontbreekt het geld om te investeren.

Afgedwongen urgentie
De consument voelt de urgentie niet. Maar niet getreurd: er worden slimme en effectieve instrumenten voorgesteld. Wat dacht u van een afgedwongen urgentie? Voor de particuliere woningvoorraad moet een energielabel C verplicht worden gesteld en voor de woningcorporaties een verplicht energielabel B.

Financieringsvoorzieningen
Renoveren rendeert en dus moet je het verplichten, want het volk voelt de urgentie niet. Als we dat doen dan levert dat een enorme impuls op voor de bouw- en installatiesector, zo blijkt uit een onderzoek van SEO Economisch Onderzoek in 2012. We kunnen dan tot 2020 een extra investering verwachten van 33 miljard euro en 351.000 arbeidsjaren! Daarna gaan we weer de WW in. Om het onbewuste gepeupel stil te houden, pleiten de onderzoekers ervoor financieringsvoorzieningen te treffen, zodat mensen voor energiebesparing kunnen (bij-)lenen. Dus niet zeuren: je kunt, dus je moet lenen.

Feest
Nu begrijp ik opeens de positieve tweet van de ASN. Hoe gaat dit dan straks in de praktijk volgens CE? De notaris zet tijdens het feestelijk ritueel bij overdracht 5% van de woningwaarde of een bedrag van de offerte van de aannemer in een depot om het gebouw op het verplichte energieprestatieniveau te krijgen. Na overlegging van de bewijsstukken komt het depot vrij, waarna de nieuwe eigenaar een half jaar de tijd krijgt om de klus te klaren. Niks nieuwe keuken, spouwmuur! En zo wordt energie besparen één groot feest. Wie voelt zich het feestvarken?

Tekst: Chris Bruijnes

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Chris Bruijnes