Energiepositief met natuurlijke ventilatie

Airconditioning van gebouwen kan volledig met natuurlijke middelen, zonder mechanische ventilatie. Dat stelt de 78-jarige Benjamin Bronsema, die op 7 juni op dit onderwerp promoveert aan de TU Delft. Hij wil met vallend water, zon en wind een energiepositief kantoor realiseren. Bronsema is nu op zoek naar een gebouw voor een grootschalige praktijkproef met zijn Earth, Wind & Fire-concept.

Earth, Wind & Fire
Het systeem Earth, Wind & Fire bestaat uit drie hoofdonderdelen: het Ventecdak, de Klimaatcascade en de Zonneschoorsteen. Het Ventecdak zorgt voor aanvoer van verse en afvoer van vuile lucht door gebruikmaking van over- en onderdrukken. Die lucht wordt via de Klimaatcascade toegevoerd en via een Zonneschoorsteen afgevoerd. Een mock-up van de Zonneschoorsteen realiseerde Bronsema met Peutz als een elf meter hoge toren, die met opgevangen warmte van invallend zonlicht ventilatielucht verwarmt.

Het op gang brengen van de luchtstroom gebeurt in de Klimaatcascade. Dit is een bouwkundige schacht waarin van bovenaf waterdruppels worden gesproeid waarmee de lucht kan worden gekoeld of verwarmd. 

Gebouw gezocht
Bronsema wil nu geïntegreerd gaan testen: ‘Theoretisch en in het laboratorium hebben we al aangetoond dat het concept werkt. Maar voor de ‘proof of the pudding’ wil je natuurlijk een grootschalig bewijs leveren. Bij voorkeur een bestaand kantoor van minstens 5 verdiepingen dat vrij staat. Want zon en wind moeten vrij spel hebben voor een goede werking.’

Beter binnenhuisklimaat
Behalve dat Earth, Wind & Fire de energie- en kostenefficiëntie van gebouwen kan verbeteren, kan zijn systeem ook een bijdrage leveren aan een beter binnenklimaat, onderstreept Bronsema. Rondpompen van lucht door gebouwen zorgt voor verspreiding van bacteriën, luchtfilters blijken vaak een besmettingshaard. ‘Dit systeem zorgt ervoor dat door architectonische middelen de natuur bezit kan nemen van het gebouw. Dat is veel gezonder.’

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door TU Delft