Trias Energetica 2.0 voor energieneutrale woningen (deel 2)

In het tweede deel van het artikel Trias Energetica 2.0 voor energieneutrale woningen komt het gebruik van energie uit reststromen en energie uit duurzame bronnen aan bod.

2. Gebruik energie uit reststromen

De tweede stap is gericht op het gebruik van energie uit reststromen en energie uit hernieuwbare bronnen. Voor de reststromen valt met name te denken aan:

3. Maak maximaal gebruik van energie uit duurzame bronnen

De benodigde energie moet zoveel mogelijk duurzaam opgewekt worden. Het liefst helemaal duurzaam. Als de eerste stap van de Trias Energetica niet ambitieus genoeg is uitgevoerd (beperk het energieverbruik), dan is het moeilijk om een energieneutrale woning met deze derde stap te behalen. Hernieuwbare energie, die op gebouwniveau kan worden toegepast, valt onder te verdelen in:

- Zon-thermische energie: De zon kunnen we passief en actief gebruiken. Met een juiste situering ten opzichte van de zon (bijvoorkeur zuid geörienteerd), het type glas (het liefst tripleglas) en de grootte van de glasoppervlakte (zo groot mogelijk) kan zonlicht gebruikt worden om het gebouw te verwarmen en om het gebruik van kunstlicht te beperken. Deze vorm van energie wordt passieve zonne-energie genoemd. De zon moet ook actief worden gebruikt, bijvoorbeeld door toepassing van zonnecollectoren en pv-panelen. Een zonnecollector wordt gebruikt in combinatie met een boilervat (deze combinatie heet zonneboiler) om drinkwater en/of cv-water te verwarmen. PV-panelen (photo voltaïsch) zetten zonne-energie om in elektriciteit.

- Fotovoltaïsche (PV-) cellen: zonne-energie wordt direct omgezet in elektriciteit. Niet-gebruikte elektriciteit kan terug worden geleverd aan het elektriciteitsnet.

Dit is het tweede deel van een artikel van Aardvast over Trias Energetica 2.0. Aardvast heeft voor het schrijven van het artikel gebruikgemaakt van het Infoblad Trias Energetica en energieneutraal bouwen van AgentschapNL.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Aardvast