Intentieovereenkomst voor bestrijding kantorenleegstand

Heijmans en het Kadaster hebben een intentieovereenkomst getekend om ruilverkaveling in te zetten voor het terugdringen van de kantorenleegstand in Nederland. Heijmans meldt dat beide partijen hun kennis en expertise inbrengen door het herkavelings-instrument RealExchange in de praktijk te gaan toetsen en verbeteren.

De ondertekening van de overeenkomst vond plaats in het door Heijmans onlangs gerenoveerde Provinciehuis van Noord-Holland in Haarlem.Het Kadaster heeft in landelijke gebieden een ruime ervaring met herverkaveling. De principes daarvan heeft Heijmans voor de leegstand in de kantorenmarkt vertaald naar Heijmans RealExchange.

Combineren
Het concept combineert huurders in leegstaande kantoren en maakt verschuivingen mogelijk die ruimte maken om kantoren te herontwikkelen en/of te slopen. Het Kadaster zet zijn expertise in voor de verbetering van dit concept en zijn inzicht in de kantorenvoorraad in Nederland.

Heijmans benut de eigen kennis van ontwikkelen en bouwen, (duurzame) transformatie en exploitatie voor gebouwen en locaties, vastgoedfinancieringen en installatietechniek. Daarmee kan niet alleen de ruilverkaveling worden bedacht maar ook worden waargemaakt.

Versneld

Volgens Heijmans vullen beide partijen hiermee elkaar aan en wil men op deze manier het concept versneld werkend krijgen. De partners werken nu aan verschillende pilotprojecten voor de toepassing van Heijmans RealExchange. De eerste pilot wordt momenteel doorlopen op Brainpark in Rotterdam en andere locaties zitten in de verkenningsfase.

Duurzame ontwikkeling
Het gerenoveerde Provinciehuis in Haarlem is door Heijmans eerder dit jaar opgeleverd. Het provinciale bestuurscentrum is een voorbeeld voor verbetering en verduurzaming van bestaande kantoren die het Kadaster en Heijmans willen realiseren.

Energiebesparende technieken
In elke aspect van het gebouw, waarin 1000 flexibele werkplekken gerealiseerd zijn, zijn  energiebesparende technieken toegepast. Er is gebruik gemaakt van warmte-/koudeopslag, drielaagse beglazing, led-verlichting, mos-sedum daken, duurzame installaties en voor PV-cellen is alles aanwezig om ze later snel te kunnen plaatsen.

Ook de behoefte aan vergaderruimtes is gedrukt  door reserveringsystemen die automatisch lege ruimtes identificeren. Heijmans RealExchange beoogt ook de panden waar huurders naar toe worden geschoven duurzaam te upgraden om zo een heel gebied te verbeteren en verduurzamen.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Heijmans