Leverancier stelt zelf BIM-tekeningen beschikbaar

Brink Climate Systems stelt zelf BIM-tekeningen voor warmteterugwin-toestellen  beschikbaar. De organisatie meldt dat er tevens binnenkort BIM-families voor de zonneboilersystemen en luchtverwarmers beschikbaar zijn.

Volgens de BIM-methodiek wordt in één digitaal bestand alle informatie die nodig is voor het ontwerpen, bouwen en beheren van een bouwwerk ondergebracht. Architecten en installateurs kunnen de modellen inladen in de bibliotheek en gebruiken in de totaaltekening van een bouwproject.

Brink Climate Systems vertelt dat men alle WTW-toestellen BIM-families heeft gemaakt. Het gaat hier om verschillende uitvoeringen binnen de Renovent Excellent en Sky-serie, alsook de Renovent HR Medium.

Extra informatie en keuzemogelijkheden
Brink Climate Systems vertelt dat er bij het ontwerpen van de BIM-families rekening is gehouden met meerdere aspecten. Zo wordt de onderhoudsruimte van toestellen zichtbaar gemaakt; hier kan men vervolgens in het ontwerp rekening mee houden. Ook aan de ruimte voor montagebeugels is gedacht. Daarnaast is het  bij de Renovent Sky 300 en de Renovent HR Medium mogelijk om te kiezen uit twee aansluit­-diameters.

Keuzemogelijkheden
Alle achterliggende informatie is zorgvuldig toegevoegd. Zo zijn er per familie keuzemogelijkheden ingevoerd: een ontwerper kan kiezen tussen het basistoestel en bijvoorbeeld een toestel in de Plus-uitvoering. Nadat een wijziging is ingevoerd, wijzigt het artikelnummer automatisch. Ook zijn in de tekening koppelingen aangebracht naar de betreffende installatievoorschriften en 2ba.

Over BIM
Het verschil tussen BIM en de traditionele ontwerpsystematiek is dat BIM (Bouw Informatie Model) met één bestand (model) werkt in plaats van meerdere bestanden. Alle bouwpartijen kunnen aan dat bestand hun eigen data toevoegen. Omdat BIM-software (verschillende programma’s mogelijk) webgebaseerd is, krijgen alle partijen direct een actueel overzicht als iemand data toevoegt.

Dat is een groot verschil met de ‘oude’ situatie, waarin verschillende partijen aparte programma’s en bestanden gebruikten (en nog steeds gebruiken), met ontwerp- en bouwfouten als mogelijk gevolg.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Brink Climate Systems