Green Deal Levende Duurzame Buitenruimtes

Branchevereniging VHG, NL Greenlabel en de ministeries van Economische Zaken en Infrastructuur en Milieu hebben een Green Deal Levende Duurzame Buitenruimtes gesloten. Met de deal maken de organisaties afspraken voor concrete activiteiten om de inrichtingen van particuliere en openbare buitenruimtes in Nederland te verduurzamen en biodiversiteit te bevorderen.

De deal sluit aan op een eerder door NL Greenlabel verkregen Green Deal; deze werd ontvangen voor het inzichtelijk maken van de integrale duurzaamheid van producten en materialen die men toe kan passen in de buitenruimte. De principes van het VHG-concept voor De Levende Tuin vormen de basis voor dit volgende duurzaamheids-initiatief. De partijen ontwikkelen een Paspoort Levende Duurzame Buitenruimte, in samenwerking met Royal HaskoningDHV.

Paspoort
Doel is dat plannen en ontwerpen voor buitenruimtes kunnen worden voorzien van een paspoort waarin helder en kort de verduurzaming wordt weergegeven, met de daarbij behorende score. Met dit paspoort maakt men volgens inzichtelijk hoe duurzaam de betreffende buitenruimte is. Ook willen de partijen particulieren, professionals en overheden meer bewust maken van de meerwaarde van het toepassen van duurzame materialen en inheemse beplanting en ze aanzetten tot het toepassen daarvan.

Partijen
NL Greenlabel richt zich binnen de deal op het inzichtelijk maken van de integrale duurzaamheid van plannen en ontwerpen voor de buitenruimte. Hiervoor ontwikkelt men een duurzaamheidlabel.
Branchevereniging VHG zet zich in deze deal voornamelijk in voor het bevorderen van de toepassing van het Paspoort door de leden te informeren over duurzaamheid en het verduurzamen van buitenruimtes.

De manual voor ´De Levende Tuin´ vormt daarbij een belangrijk hulpmiddel. NL Greenlabel en Branchevereniging VHG zullen samen activiteiten ondernemen om de principes van ‘De Levende Tuin’ bekendheid te geven. Waar mogelijk zal aansluiting worden gezocht met de programma’s van EZ zoals ‘TEEB-stad’ en ‘Groen Loont’.

De Rijksoverheid zal onder andere onderzoeken hoe consumenten hun eigen tuin/buitenruimte zo kunnen inrichten dat een positieve impuls wordt gegeven aan het behouden en bevorderen van biodiversiteit. Ook zal zij gemeenten informeren over de principes van ´De Levende Tuin´.

Particulier
Een particulier kan een bijdrage leveren aan de biodiversiteit in zijn eigen tuin en zijn verantwoordelijkheid nemen voor het behoud en de versterking van biodiversiteit. Dat kan bijvoorbeeld door een tuin te vergroenen of door de aanleg van een bloemrijke tuin.

Professional
De professional in het groen kan aan de hand van het Paspoort Levende Duurzame Buitenruimtes meer gaan werken met duurzame materialen en bij de afnemer van zijn diensten (consumenten, bedrijven en overheden) duurzame buitenruimtes promoten en daarmee de biodiversiteit versterken en vergroten. Daarnaast kunnen overheden zoals gemeenten in samenwerking met ontwikkelaars en ontwerpers de methodiek en werkwijze van het Paspoort Levende Duurzame Buitenruimtes toepassen op parken, groenstroken, daktuinen en ander snippergroen.

Foto: Sharon Dijksma van Min. EZ, Egbert Roozen van branchevereniging VHG en Nico Wissing & Lodewijk Hoekstra van NL Greenlabel tekenen de Green Deal ‘Levende Duurzame Buitenruimtes’.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Royal HaskoningDHV