Biogas rechtstreeks van industrie naar huizen

Verwarmen met biogas zonder opwerken naar aardgaskwaliteit: deze nieuwe vorm van energievoorziening heet BioNet. Het eerste demonstratieproject BioNet – een samenwerking van Liander en ATAG Verwarming – is onlangs bij Industriewater Eerbeek (IWE) in bedrijf genomen. Aanstaande woensdag 29 mei wordt dit CO2-neutrale concept officieel geopend.

Met het demonstratieproject BioNet willen Liander en ATAG Verwarming aantonen dat biogas als energiebron voor verwarmen een uitstekend duurzaam én rendabel alternatief is, die voor sterke EPC-reductie zorgt. Bij het BioNet is het namelijk niet noodzakelijk het biogas op te waarderen tot groen gas om dit te kunnen benuttten.

Gasnetwerk
Het BioNet is een speciaal aangelegd gasnetwerk voor het transport van biogas. Biogas wordt geproduceerd uit afvalwater, slib en biomassa zoals GFT-afval en mest. Nadat het vrijgekomen biogas is gereinigd, kan het direct worden getransporteerd voor het verwarmen van woningen en gebouwen. Dit is mede mogelijk dankzij de Multigasketel die door ATAG speciaal voor dit doeleinde is ontwikkeld.

Met deze vorm van verwarming wordt een EPC (Energie Prestatiecoëfficiënt, die aangeeft hoe zuinig de woning is in verbruik en uitstoot van CO2) bereikt van maar 0,3. Dus een bijna volledig energie-neutrale woning! Meer dan 60% lager dan woningen met een aardgas aansluiting. En zonder extra hoge investeringen.

Met dank aan Industriewater Eerbeek (dochter van de Eerbeekse Papierindustrie) is het mogelijk gemaakt om dit bijzondere en geheel CO2-neutrale concept nu in de praktijk te demonstreren.

 

Deel dit artikel

permalink

 

 

Links