Productie bio-energie blijft stijgen

De productie van bio-energie is vorig jaar opnieuw gestegen. Dat blijkt uit het Statusdocument Bio-energie 2012, een jaarlijkse rapportage van AgentschapNL. In 2012 werd 71 petajoule bio-energie geproduceerd, tegen 69 in het jaar daarvoor en 64 in 2010.

Energie uit biomassa is goed voor ongeveer driekwart van de totale hoeveelheid hernieuwbare energie. De productie had volgens AgentschapNL in 2012 nóg hoger kunnen liggen, maar door storingen en onderhoudswerk was er een lichte daling bij bij- en meestook in elektriciteitscentrales.

Uit het rapport komt naar voren dat afvalverbrandingsinstallaties een relatief groot deel van de bio-energieproductie voor hun rekening nemen. De productie van deze installaties kwam in 2012 uit op 14,3 petajoule, oftewel bijna vijftien procent. Naar verwachting loopt dit percentage de komende jaren verder op door de vele subsidieaanvragen voor warmtebenutting uit biomassa bij de Subsidieregeling Duurzame Energie (SDE+).

SDE+
Op basis van Europese afspraken moet in 2020 veertien procent van onze energie uit hernieuwbare bronnen afkomstig zijn. Dit percentage is eind 2012 bijgesteld naar zestien procent. Om deze doelstelling te halen is het SDE+-subsidiebudget in 2013 verhoogd naar 3 miljard euro, tegen 1,7 miljard euro vorig jaar.

Investeringen bio-energieprojecten
In 2012 ging er van het budget 865 miljoen euro naar bio-energieprojecten, met ‘Warmte’ als nieuwe categorie in de subsidieregeling.  Uitbetaling vindt plaats over een periode van maximaal vijftien jaar, gekoppeld aan de daadwerkelijke productie van bio-energie. Opvallend is dat een aanzienlijk deel van het geld bestemd is voor hernieuwbare warmte en wkk-projecten (warmte-krachtkoppeling).

Duurzaamheid
Volgens AgentschapNL zal het aandeel hernieuwbare energie binnen de transportsector de komende jaren blijven toenemen. In 2020 moet minimaal tien procent van benzine, diesel en elektriciteit voor vervoer afkomstig zijn uit hernieuwbare bronnen. Voor vloeibare biomassa en biobrandstoffen voor transport worden Europese duurzaamheidseisen inmiddels in Nederland toegepast.

De Europese Commissie werkt nu aan een voorstel voor duurzaamheidseisen voor vaste biomassa. Nederland rapporteert al op vrijwillige basis over hoeveelheden, herkomst en duurzaamheid van de ingezette biomassa.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl)