Daglichtsysteem levert diffuus licht voor sporthallen

Solatube ontving onlangs een gebruiksverklaring van KIWA ISA Sport voor zijn daglichtsysteem. Het systeem voldoet aan alle normen en eisen die zijn gesteld door de NOC*NSF (Nederlands Olympisch Comité*Nederlandse Sport Federatie) met betrekking tot daglichttoetreding. Het systeem levert gecontroleerd diffuus licht en is onder andere toe te passen in sporthallen.

Solatube vertelt dat het in de meeste sporthallen nog ontbreekt aan voldoende daglicht, terwijl goed licht juist voor een betere activiteit, verhoogd energiepeil, betere prestaties en een goede verbranding zorgt. Het daglichtsysteem brengt gecontroleerd diffuus licht, tot elke plek onder het dak.

Daglichttoetreding
De tubes vangen het buitenlicht met een koepel op en transporteren het daglicht via een reflecterende buis de sporthal in. Dat maakt een sporthal volgens Solatube geschikt voor topsport,  waarbij directe daglichttoetreding niet is toegestaan in verband met verblinding. Tegelijkertijd voldoet het systeem aan de normen voor onderwijsinstellingen, waarbij de toetreding van daglicht juist een vereiste is.

TNO, Grontmij en Peutz hebben, door middel van tests, de kwaliteit van de daglichtsystemen aangetoond. Zo zijn door Peutz de geluidsisolerende prestaties beoordeeld. Solatube vertelt dat deze tests de geclaimde technische specificaties onderbouwen, waardoor de organisatie lichtplannen op maat kan aanleveren.

Een voorbeeld van de toepassing van het systeem is de Olympische sporthal in Beijing, China; hier werden in totaal 148 Solatubes geplaatst. Daglicht kan in deze situatie zonder problemen door het dakpakket van acht meter getransporteerd worden.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Peutz bv