Grote interesse schoolbesturen voor totaalconcept binnenklimaat

Een derde van de onderwijsbesturen heeft interesse in een concept waarin de gezondheid en leerprestaties van leerlingen wordt gekoppeld aan renovatie en groot onderhoud. Dat blijkt uit onderzoek voor de BouwKennis Onderwijs Bouwplannen Scan.

Volgens BouwKennis leidt povere kwaliteit van het binnenklimaat van scholen tot meer gezondheidsklachten en heeft het een negatieve invloed op leerprestaties en ziekteverzuim. Daarom onderzocht men welk deel van de scholen de komende twee jaar aan het binnenklimaat wil werken, en hoe de scholen dit willen aanpakken.

Concrete plannen
Ruim een derde van de instellingen in het primair onderwijs heeft concrete plannen om het binnenklimaat aan te pakken, binnen twee jaar. Van de schoolbesturen in het voortgezet onderwijs is dit grofweg de helft. De interesse voor dergelijke maatregelen blijkt in het middelbaar en hoger onderwijs het hoogst te liggen; driekwart van de besturen wil het binnenklimaat aanpakken op de relatief korte termijn van twee jaar.

Populairste maatregelen
Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat er mechanische ventilatie de populairste maatregel is om het binnenklimaat te verbeteren. Ventilatieroosters en een vernieuwd aircosysteem vullen de top drie geplande maatregelen aan. Overige maatregelen die genoemd worden zijn het in gebruik nemen van een nieuw verwarmingssysteem en het verbeteren van het klimaat door luchtbehandeling.

Opmerkelijk is dat 21 procent van de onderwijsbesturen ervaring heeft met het totaalconcept voor binnenklimaat. 36 procent heeft hier nog niet mee gewerkt, maar vindt dit wel interessant.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door BouwKennis BV