Vloermakers strijden voor verbeterde luchtkwaliteit

Green Week 2013, de grote jaarlijkse conferentie over het Europese milieubeleid, die van 4 tot 7 juni plaatsvindt in Brussel, stelt dit jaar de luchtkwaliteit centraal. 2013 is tevens het Europese jaar van de lucht. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO schat dat jaarlijks meer dan 2 miljoen mensen sterven als gevolg van het inademen van de uiterst kleine stofdeeltjes die binnen- en buitenshuis aanwezig zijn.

Recent onderzoek toont aan dat een beter binnenklimaat de productiviteit met 0,5 tot 5 procent kan verhogen. In de strijd tegen fijnstof, maar bijvoorbeeld ook astma spelen vele factoren een rol waarvan de vloer een hele belangrijke is. Slechte vloeren zorgen voor stof- en vuilophoping met alle kwalijke gevolgen van dien voor astmapatiënten. Twee oer-Hollandse vloeren, Marmoleum en Flotex, hebben als enige ter wereld een ‘seal of approval’ van het Britisch Allergy Fund. 

Marmoleum en Flotex worden gemaakt door het Nederlandse Forbo Flooring uit Krommenie dat ook productie- en verkoopvestigingen in Coevorden en Assendelft heeft. Voor Ron Gerrets, vloer-, schoonmaak-, fijnstofexpert bij Forbo Flooring, maakt het in principe niet uit of haar klanten kiezen voor gladde of textiele vloerbedekking. "Wij produceren alle soorten vloeren van tapijt tot vinyl en linoleum dus het is voor Forbo om het even, maar als expert op het gebied van het creëren van een goed binnenklimaat hebben we natuurlijk wel een visie, gestoeid op gedegen onderzoek." Volgens Gerrets heeft Forbo daarnaast de kennis en ervaring in huis om passend schoonmaak- en onderhoudsadvies te geven.

Snelheid en eenvoud
Gerrets: "Mede door de crisis wordt er veel bezuinigd op de post schoonmaak en onderhoud in ziekenhuizen, scholen en kantoorgebouwen. Daarom zijn snelheid en eenvoud zeer belangrijk. Vlakke vloeren, zoals linoleum en vinyl, hebben als pluspunt dat ze eenvoudig en snel te reinigen zijn. Neem Marmoleum, al 113 jaar in Nederland geproduceerd, en een van de meest gebruikte vloeren in de zorg en het onderwijs. Het product is bijzonder goed en makkelijk schoon te houden. Het gladde oppervlak voorkomt vuilophoping en is daarom geschikt voor mensen met een astmatische aandoening. Onderzoek heeft bovendien aangetoond dat schadelijke bacteriën zich niet vermenigvuldigen op Marmoleum. En minder belangrijk in dit verband, maar toch: het is samen met hout de duurzaamste vloer ter wereld."

Het is kortzichtig, aldus Gerrets, en zelfs gevaarlijk om te stellen dat tapijt beter is tegen fijnstof en haar gevolgen zoals astma dan een vlakke vloer, zoals sommige partijen in de markt beweren. "Met name schoonmaak en onderhoud en de mate waarin dit gebeurt, speelt een belangrijke rol." Volgens de expert heeft tapijt weliswaar stofbindende eigenschappen, maar het vergt veel inspanning om dit stof daadwerkelijk te verwijderen. "Tapijt kan bij een onjuiste schoonmaakmethode of een te lage frequentie verzadigd raken en dan zal het stof alsnog gaan ronddwarrelen. Er blijft ook altijd een kleine hoeveelheid fijnstof achter en onderzoek naar tapijt en fijnstof op de lange termijn is niet gedaan. En dan is er de invloed van allergenen. Die komen veel in tapijt voor, maar veel minder op vlakke vloeren, en allergenen zijn veel problematischer dan fijnstof voor mensen met astma en andere allergische aandoeningen."

Alternatief
Gerrets: "Een goed alternatief is Flotex, een combinatie van het beste van een gladde en textiele vloer. Deze vloer heeft de uitstraling van textiel en oogt velourachtig. Flotex vangt net als tapijt stof op, maar met het verschil dat het stof er eenvoudig uit verwijderd kan worden door de rechte vezels. Daarnaast is Flotex wasbaar. De rug van het product bevat bovendien het middel Sanitized. Dit zorgt voor een continue bescherming tegen bacteriën en voorkomt de ontwikkeling van huisstofmijt."

Deel dit artikel

permalink