Energieopwekking zonnepanelen zonder eigen dak

Bewoners van een flat of appartement in Nederland krijgen de mogelijkheid om duurzame energie op te wekken zonder eigen dak. In het kader van een nieuw concept stellen bedrijven hun lege daken ter beschikking voor het plaatsen van zonnepanelen van particulieren.

De non-profit stichting 1miljoenwatt en energieleverancier Essent starten het eerste project samen met de FC Groningen en de gemeente Groningen. Laatstgenoemde twee partijen stellen het dak van voetbalstadion Euroborg ter beschikking, waarop in totaal 1120 panelen worden geplaatst. De stroom die de panelen opwekken wordt gebruikt door de eigenaar van het dak, de voetbalclub.

Rendement
Voor de geproduceerde energie wordt de reguliere energieprijs betaald, wat als rendement wordt uitgekeerd aan de personen die in de panelen hebben geïnvesteerd. Het dak van het voetbalstadion wordt definitief omgebouwd als er voldoende particulieren zijn die aan het project willen meewerken. Erwin van Laethem, CEO van Essent, vertelt: “Met dit concept bieden wij overheden, de energiesector, bedrijfsleven en particulieren de mogelijkheid in Nederland samen heel wat daken om te turnen tot zonne-energiecentrales.” Volgens hem is men dankzij het initiatief een stap dichterbij een Duurzaam Nederland.

Startschot
Voorzitter Sven Pluut van 1miljoenwatt noemt het Euroborg-project het startschot van een bredere beweging: “In Nederland woont meer dan 50% van de mensen in gestapelde bouw of is niet in het bezit van een eigen dak. In Amsterdam is dat zelfs meer dan 80%. Voor deze doelgroep kunnen lege daken ingezet worden voor collectieve zonne-energieprojecten.”

Deel dit artikel

permalink

 

 

Links