Nieuwe tool bepaalt energiekosten nauwkeurig

De tool ‘Ezie’ moet de totale energiekosten van een woning voorspellen. Bovendien biedt deze nieuwe online tool de bewoners een onderbouwing in euro’s of investeringen in energiebesparende maatregelen.   

Volgens ontwikkelaar Cauberg-Huygen kan Ezie, in tegenstelling tot het Energielabel of de EPC-berekening, een uitgebreid en realistisch beeld schetsen van het totale energieverbruik in een specifieke woning. Dit zou de tool geschikt maken voor marktpartijen die besparingen nauwkeurig willen berekenen en garanderen.

Bewonersgedrag
De berekening is niet alleen gebaseerd op de energetische staat van de woning, maar ook op de gezinssamenstelling en het bewonersgedrag. Bewoners kunnen op de website van Ezie het verbruik narekenen, bijvoorbeeld als er nieuwe investeringen in energiebesparende technieken zijn gedaan. Daarnaast kan men analyseren op welke elementen zinvol bespaard kan worden.

Partijen als BAM en Heijmans gaan Ezie in de praktijk toepassen. Heijmans start deze week met de verkoop van woningen in de derde fase van nieuwbouwproject Almere Green Poort. Hierbij worden de huizen – als eerste in Nederland – mede op basis van maandelijkse woonlasten aangeboden. Elke potentiële koper kan op die manier exact voorrekenen wat de werkelijke maandelijkse energiekosten worden in de nieuwe woning.

Samenstelling
Voor de samenstelling van Ezie heeft Cauberg-Huygen diverse gerenomeerde rekenmethodes en onderzoeksresultaten uit de afgelopen jaren gebruikt. Volgens de organisatie is het resultaat hiervan een betrouwbare indicatie van de maandelijkse energielasten én de potentiële besparingen in euro’s bij specifieke, energiebesparende maatregelen.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Links