‘Kwaliteitsverklaring impuls voor de bouwsector’

De Amsterdamse bouwregisseur Climate Construction heeft op de PROVADA 2013 een KOMO-attest ontvangen. Het attest werd uitgereikt door de voorzitter van Bouwend Nederland, mr. drs. L.C. Brinkman.

Met het attest wordt het voor het eerst mogelijk om nieuwe woningen te voorzien van een KOMO-verklaring. Het geeft de zekerheid dat de betreffende woning voldoet aan het Bouwbesluit 2012 en dat de woning is gebouwd volgens een methodiek die voldoet aan de beoordelingsrichtlijn BRL0905-1. Als ‘extra’ zijn dergelijke woningen voorzien van additionele energieprestaties, die de bouwbesluit-norm overtreffen. Tot nu toe konden alleen onderdelen van een bouwwerk van een dergelijke kwaliteitsverklaring worden voorzien.

Impuls
Brinkman noemt de KOMO-kwaliteitsverklaring voor complete nieuwe woningen een opsteker voor de bouw. “Tegelijkertijd is het een belangrijke potentiële impuls, omdat door de getoetste kwaliteit investeerders en opdrachtgevers risico’s bij nieuwbouw van woningen kunnen verkleinen. “

De volgende stap
De vervolgstap is het KOMO attest-met-productcertficaat waarbij ook de uitvoering van woningen door de onafhankelijke certificatie-instelling SKH met regelmaat wordt gecontroleerd. Climate Construction verwacht binnen een half jaar een eerste gecertificeerde woning voor een opdrachtgever te zullen opleveren.

Climate Construction
Climate Construction, een initiatief van Van der Leij Bouwbedrijven met keten­partners, is opgericht om de bouw te innoveren en gegarandeerde kwaliteit van integrale woningen te bereiken. En daarnaast om, met behulp van zowel innovatieve als traditionele methoden en technieken, zoveel mogelijk energie te besparen in het complete proces rond een bouwwerk.

Climate Construction heeft, samen met KOMO en SKH, onderzocht of en hoe objectief getoetste kwaliteit op integrale woningen kan worden gerea­liseerd. En welke milieu- en klimaatwinst ten opzichte van de huidige eisen te boeken valt. Dat proces, dat ruim 3 jaar heeft geduurd en veel investeringen met zich meebracht, heeft geresulteerd in het verkrijgen van het KOMO-attest volgens beoordelingsrichtlijn BRL 0905-1.

Foto: Elco Brinkman, voorzitter van Bouwend Nederland, reikt op de Provada in Amsterdam het KOMO-attest voor woningen met getoetste kwaliteit en energieprestaties uit aan Rob van der Leij jr., directeur van Climate Construction. Links Oscar van Doorn, directeur bij SKH.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Bouwend Nederland