Passiefhuis-principes toegepast bij renovatieproject

De Hestia-groep realiseert in Kerkrade een nieuwe manier van woningrenovatie, met als titel ‘De bestaande wijk van morgen’. Het project moet als voorbeeld dienen voor toekomstige grootschalige herontwikkeling, waarbij Passiefhuis-principes worden toegepast zonder dat dit de portemonnee raakt van bewoners.

De gevels, daken en kozijnen uit 1974 van de 153 woningen in de wijk Kaalheide zijn hard toe aan vervanging. Doel is om de totale woonlasten omlaag te brengen, omdat de energiekosten blijven stijgen. Voor de gevels is gekozen voor een ‘damp open’-systeem met EPS-elementen. De plint van het gebouw is afgewerkt met keramische tegels.

De Quartz-serie van Mosa is gekozen vanwege de uitstraling, die dichtbij die van natuursteen komt. Mosa tegels zijn bovendien sterk, gaan lang mee en zijn Cradle to Cradle gecertificeerd. Duurzaamheid is in dit project een belangrijk aspect bij de materiaalkeuze.

Energiebesparing
Energiebesparing zorgt voor verlaging van de woonlasten: per jaar gaan de bewoners hier 1000 m3 gas en 2700 kWh stroom besparen. Dat is zo’n €100 per maand, berekende ingenieursbureau CaubergHuygen. De bewoners betalen een huurverhoging voor de energiebesparende maatregelen en een vastrecht op de zonnepanelen. Netto is hun voordeel €35 per maand. Dankzij de maatregelen gaat het energielabel van D naar A++.

De bouw is in handen van BAM Woningbouw, als architect werd Teeken Beckers architecten BV gekozen.

Tekst: A. Mooiman, KNB

Deel dit artikel

permalink

 

 

Links