Betere warmteprestaties door geavanceerd netmodel

Stadsverwarming Purmerend voorziet 4000 woningen van een geavanceerd netmodel ‘SlimNet’. Dit is een geavanceerd netmodel waarin met minder leidingen en kleinere diameters veel betere warmteprestaties worden behaald. Binnen het project is het energiezuinige kunstofleidingsysteem Flexalen van Thermaflex ingezet. Recentelijk werd de 2000e woning aangesloten op het SlimNet.

Een toenemend aantal storingen en onacceptabele warmteverliezen waren voor Stadsverwarming Purmerend de aanleiding om bij 4000 aansluitingen het leidingnetwerk compleet te vervangen. In 2009 was de organisatie nog op zoek naar een oplossing voor de specifieke problematiek. Thermaflex zag mogelijkheden met het aanbrengen van innovaties in zijn kunststofleidingsysteem.

Niels Visser, commercieel directeur van Thermaflex Isolatie bv vertelt over de innovaties: “De belangrijkste verbeteringen in Flexalen waren het toepassen van verbeterd polyethyleenschuim om de leidingbuis. Dit materiaal neemt geen vocht op en is zeer isolerend.”

Flexalink
Daarnaast meldt Visser dat er een nieuwe prefab T-verbinding, Flexalink, werd ontwikkeld voor de aftakkingen. “Deze gepatenteerde verbinding wordt in onze fabriek aangebracht, afgeperst en voor 100% gecontroleerd op dichtheid. Flexalink bespaart de aannemer op locatie veel tijd en beperkt daarmee de overlast voor de bewoners tot een minimum.”

Schoolvoorbeeld
Projectleider Martijn van Lier van Stadsverwarming Purmerend is enthousiast over de oplossing: “Door het meedenken van Thermaflex en aannemer Hak Infranet is deze oplossing geboren in perfecte samenwerking. Net als SVP zijn dit partners die duurzaamheid en energiezuinige oplossingen begrijpen en ernaar handelen. Wij zien SlimNet als een schoolvoorbeeld voor andere stadsverwarmingen.”

Installatiesnelheid
In nauw overleg met SVP en aannemer A. Hak Infranet is het verbeterde Flexalen leidingsysteem met de nieuwe Flexalink aansluitingen geïntroduceerd. Het blijkt dat de installatiesnelheid bijzonder hoog ligt. Elk jaar vinden werkzaamheden plaats aan 750 woningen in slechts 20 weken. Wekelijks wordt bij circa 40 woningen de warmteaansluiting vervangen. Een gedegen planning en een grotendeels prefab leidingnetwerk zijn hier debet aan. Aan het einde van zomer 2013 wordt de 2.500e woning aangesloten. In 2014 en 2015 volgen de resterende 1.500 huizen in SlimNet.

Foto: uitreiking surprise aan bewoner 2000e SlimNet-woning

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Thermaflex Isolatie b.v.