Hijskabel maakt hefhoogtes tot 1 kilometer mogelijk

KONE introduceert een nieuwe lifttechnologie voor hoogbouw, de UltraRope. Met de hijskabel kunnen hefhoogtes tot 1 kilometer bereikt worden – tweemaal de afstand die momenteel haalbaar is.

De kern van de hijskabel bestaat uit carbon fiber, is voorzien van een unieke wrijvingslaag en is tevens extreem lichtgewicht. Volgens KONE zorgt dit voor een aanzienlijke afname van het energieverbruik in hoge gebouwen. KONE President en CEO Matti Alahuhta vertelt: "De voordelen van KONE UltraRope ten opzichte van de conventionele kabels voor liften zijn talrijk en onbetwistbaar. Met trots introduceren wij deze innovatie, die zeker voor een revolutie zal zorgen in de liftindustrie voor de hoogste bouwsegmenten over de hele wereld.”

Voordelen
Vanwege de invloed van kabels op het totale gewicht van de bewegende liftmassa nemen de voordelen van de hijskabel exponentieel toe naarmate de hefhoogte groter wordt. De hijskabel is extreem sterk, zeer goed bestand tegen slijtage en heeft een lange levensduur, die volgens KONE minstens twee keer zo lang is dan die van conventionele stalen kabels.

Dankzij de speciale coating is er geen smering meer nodig voor het onderhoud; dit maakt verdere bezuinigingen op de milieu-impact mogelijk. Deze kenmerken dragen bij aan eco-efficiëntie, duurzaamheid en betrouwbaarheid voor toekomstige hoogbouw-liften.

Getest
KONE UltraRope werd ontwikkeld en grondig getest in zowel geïnstalleerde liften als testlaboratoria binnen het KONE centrum voor onderzoek en ontwikkeling in Finland. Sinds 2010 wordt de werking van de UltraRope in 's werelds hoogste lift testlaboratorium getest, KONE’s Tytyri test-schacht die 350 meter onder de grond gebouwd is grenzend aan een actieve kalksteenmijn. Eigenschappen zoals treksterkte, het aantal buigingen en de veroudering van het materiaal zijn slechts enkele aspecten die gemeten werden.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door KONE B.V.