‘Investering zonnepanelen loont meer dan sparen’

Het rendement van een investering in zonnepanelen is vergelijkbaar met een rente van zes procent op een spaarrekening; zo’n investering is in twaalf jaar terugverdiend. De berekeningen zijn door voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal gemaakt met behulp van een nieuwe rekenmethode. Hiermee kan het rendement van energiebesparende maatregelen worden bepaald.

Volgens Milieu Centraal produceert een zonnepaneelsysteem van zes panelen jaarlijks ruim 1.200 kWh aan elektriciteit; ruim een derde van het elektriciteitsgebruik van een gemiddeld huishouden. In het eerste jaar is de besparing op de energierekening 280 euro.

Rendement
Door de stijging van de elektriciteitsprijs is de besparing ieder jaar iets groter. Het rendement van de investering zou over een looptijd van 25 jaar vergelijkbaar zijn met een rente van zes procent op een spaarrekening. Milieu Centraal vertelt dat het rentepercentage op een spaarrekening bij de meeste banken in Nederland rond de 2,5 procent ligt.

De organisatie hoopt dat partijen in de markt van energiebesparende maatregelen de ontwikkelde methode voor het financiële rendement gaan overnemen. Eenduidige informatie zou het vertrouwen versterken bij het nemen van een beslissing over energiebesparende maatregelen.

Vuistregel
Volgens Milieu Centraal zien veel mensen de terugverdientijd als vuistregel, om te bepalen of een investering slim is. Mariken Stolk, senior communicatie adviseur bij Milieu Centraal, vertelt: “Twaalf jaar klinkt lang en dat is voor mensen mogelijk een reden om niet te investeren. We hebben gekozen voor een vergelijking met spaarrente, omdat mensen daar vertrouwd mee zijn. Ze hebben een beeld van wat veel en weinig is.”

Deel dit artikel

permalink

 

 

Links