Sprong in energielabel bij renovatieproject Enschede

Woningcorporatie Domijn heeft in samenwerking met BAM Woningbouw 28 hobbykamerwoningen in de wijk Wesselerbrink Noord in Enschede gerenoveerd tot passiefwoningen. De bestaande woningen zijn van energielabel E omhooggeklommen naar A++.

De sprong in het energielabel werd gerealiseerd door een uitgebreid pakket aan bouwkundige en technische maatregelen. Zo is er een zonneboilersysteem en driedubbel glas geplaatst. Daarnaast zijn de woningen luchtdicht gebouwd en voorzien van een gevel van ongeveer 60 cm dikte.

Passieve maatregelen als zonwering en nachtventilatie leiden tot een prettig leefklimaat in het huis. Domijn verwacht dat bewoners (bij hetzelfde stookgedrag) 90% energie besparen op het verwarmen van hun woning.

Voorlichting
Domijn meldt dat er ruime aandacht is besteed aan bewonersvoorlichting over de passiefwoningen. Daarnaast zijn er 1-op-1 gesprekken gevoerd, waaruit diverse bewonerswensen naar voren kwamen. Hiermee is rekening gehouden in de bouw. Dit participatieproces heeft volgens Domijn ongeveer een half jaar in beslag genomen.

Energiecoach
De aanstelling van een energiecoach moet ervoor zorgen dat de bewoners na de renovatie optimaal gebruikmaken van de passiefwoning. Deze energiecoach is een bewoner uit de wijk die gedurende een jaar betaald wordt voor zijn (of haar) inspanningen. Dit initiatief moet een bijdrage leveren aan de sociale en economische doelen in de wijk.

Onconventionele samenwerking
Opmerkelijk aan het project is de onconventionele samenwerking tussen Domijn en BAM Woningbouw; laatstgenoemde partij was niet alleen de uitvoerende partij maar tevens proceseigenaar. Domijn stelde duidelijke kaders over het eindresultaat van dit project, terwijl BAM zorgde dat het eindresultaat aan deze kaders voldeed. Binnen deze kaders werden afspraken gemaakt over planning, budget en bewonersparticipatie.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Links