Antwoord op geluidseisen Bouwbesluit

BUVA heeft de Trias Acoustica opgesteld, een werkmethodiek waarmee installatiegeluid op een integrale manier wordt aangepakt. Hierdoor wordt op een zo efficiënt mogelijke manier aan de geldende eisen voldaan.

In het Bouwbesluit, dat sinds 1 april 2012 van kracht is, zijn onder andere eisen geformuleerd omtrent de geluidsproductie van installaties in woningen. Zo mag een ventilatiesysteem maximaal een geluidsniveau van 30dB(A) in de verblijfsruimten (zoals slaapkamers) hebben.

In analogie met de ‘Trias Energetica’, waarbij energiebesparing wordt gerealiseerd door vraagbeperking, duurzame energieopwekking en ten slotte efficiënte invulling van de restvraag, heeft BUVA de Trias Acoustica opgesteld.

Voldoen aan geluidseisen
BUVA vertelt dat installatiegeluid met de Trias Acoustica op dezelfde integrale manier wordt aangepakt. Hierdoor wordt op een zo efficiënt mogelijke manier aan de geldende eisen voldaan. De werkmethodiek bestaat volgens de organisatie uit slechts enkele stappen. Allereerst is het zaak dat een geluidsarme BUVA ventilatie-unit wordt toegepast.

Daarna: ontwerp met het BUVA FlexStream ventilatiekanaalsysteem, een flexibel en eenvoudig te verwerken kanaalsysteem dat een kanaalstelsel met lage weerstand en geluidsuitstraling oplevert. Ten slotte kan men, indien nodig, passende maatregelen nemen in de vorm van de toepassing van geluiddempende kanalen, geluidwerende schotten of eventueel een omkasting.

Geluid Garantie Pakketten
In de BUVA Geluid Garantie Pakketten wordt gewerkt volgens de Trias Acoustica. In samenwerking met adviesbureau Peutz B.V. zijn voor de verschillende AgentschapNL referentiewoningen de BUVA Geluid Garantie Pakketten ontwikkeld. In deze pakketten zijn uitgangspunten en maatregelen geformuleerd, waarmee woningen, zo eenvoudig mogelijk, aan de geldende geluideisen voldoen.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door BUVA