‘Bodemenergie heeft de toekomst’

De TU Delft heeft een bodemenergieplan op laten stellen door adviesbureau IF Technology. Volgens TU Delft heeft bodemenergie de toekomst op de campus. Er zijn voor de lange termijn afspraken gemaakt met de gemeente en de provincie om de gebouwen van duurzame warmte en koude te voorzien.

Met het plan wordt geborgd dat nu en in de toekomst optimaal gebruik wordt gemaakt van de ondergrond. Tijdens het opstellen van het plan werd nauw samengewerkt met de gemeente Delft en provincie Zuid-Holland, als bevoegde gezagen voor respectievelijk de gesloten en open bodemenergiesystemen.

Inferentiegebieden
Om aantasting van de bodem te voorkomen mogen gemeenten zogenaamde ‘interferentiegebieden’ aanwijzen. Binnen deze gebieden gelden regels waarmee onderlinge negatieve beïnvloeding van bodemenergiesystemen tot een minimum wordt beperkt. Door de aanwijzing van het gebied worden er naar verwachting meer systemen aangelegd, waardoor minder CO2 zal vrijkomen. Dit moet een bijdrage leveren aan de duurzaamheidsambitie van de betrokken partijen.

Verordening
De gemeenteraad van Delft heeft op 13 juni 2013 op basis van een verordening het terrein van de TU Delft en directe omgeving als interferentiegebied vastgesteld. Naar verwachting worden meer systemen aangelegd, waardoor minder CO2 vrijkomt. Dit moet een bijdrage leveren aan de duurzaamheidsambitie van de betrokken partijen.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door TU Delft