Energierekening vormt financiering bij grootse renovatiedeal

Grote bouwpartijen en verschillende corporaties tekenden vandaag, 20 juni 2013, de renovatiedeal 'De Stroomversnelling', waarbij € 6,5 miljard gemoeid is. Met de deal moeten energieambities op duurzaamheidsvlak van de betrokken partijen beter van de grond komen. Bij de ondertekening waren onder andere brancheorganisaties, vakbonden en bouwpartijen aanwezig, evenals minister Stef Blok, die zich inzet om de deal wettelijk mogelijk te maken.

In het kader van de deal worden bouwpartijen met energieambities op grote schaal en woningcorporaties met omvangrijke woningaantallen worden bij elkaar gebracht. Volgens Claudia Laumans van EnergieSprong zijn investeringen op grote schaal het onderscheidende element van de geplande renovatiegolf voor 250.000 huurders:

“We zien dat energieambities moeilijk van de grond komen, onder andere door de hoge kosten die de maatregelen met zich meebrengen. Om écht de slag te maken moet men écht grote investeringen  doen; daarom zijn wij op zoek gegaan corporaties en bouwpartijen die deze ambities op financieel en organisatorisch vlak kunnen waarmaken.”

Cirkel
De werkmethodiek van de deal is gebaseerd op een cirkel: de huurder betaalt energiekosten aan de corporatie, waardoor cashflow wordt gegenereerd. De corporatie geeft vervolgens een bouwpartij opdracht om de renovatie uit te voeren, met als garantie energienota=0. 

Jan Willem van de Groep van Energiesprong stelt de uitvoering van de methode voor in een white-paper: “Als de corporatie de energierekening kan innen, dan biedt dit cashflow-investeringsruimte. Cashflow kan worden ingezet voor de financiering van de energienota=0 renovatie. Daarmee stijgt bovendien de markt- en bedrijfswaarde van de woning. ” Van de Groep noemt de methode gunstig voor alle betrokken partijen.

Profiteren
Naast de bouwpartijen, corporaties en overheid profiteren volgens Laumans de huurders van de energierekening als financiering, en wel op verschillende manieren: “Renovaties worden slim en snel uitgevoerd, in bewoonde staat. Daarnaast blijven woonkosten, huur en energie, gegarandeerd hetzelfde.”

Betrokken partijen
De corporaties Portaal, Lefier, Woonwaard, Stadlander, Tiwos, Wonen Limburg en bouwbedrijven VolkerWessels, BAM, Ballast Nedam en Dura Vermeer nemen het voortouw bij de eerste 11.000 woningen. Een groep ‘aanpakkers’ uit de corporatiesector en diverse brancheorganisaties scharen zich achter het initiatief voor de opschaling naar de volgende 100.000 woningen.

Minister Blok maakt zich op zijn beurt sterk voor twee aanpassingen in de regelgeving: corporaties mogen, naast huur, ook energiediensten in rekening brengen, en corporaties kunnen lokale energie op het niveau van een woningcomplex salderen.

Deel dit artikel

permalink