Energiezuinige lichtoplossing voor distributiecentrum

OSRAM ontwikkelde een lichtoplossing voor het distributiecentrum van Zalando in Duitsland, dat 12.000 vierkante meter aan oppervlakte telt. De oplossing bestaat uit een T5-verlichtingssysteem, gecombineerd met een intelligent lichtmanagement-systeem.

De oplossing moest enerzijds de initiële investering in verlichting en installatie minimaliseren. Daarnaast moesten de daaropvolgende operationele kosten voor energie en onderhoud zo laag mogelijk worden gehouden. Energie-efficiëntie speelde dan ook een belangrijke rol.

Behoefte
Allereerst bracht Zalando, samen met het OSRAM-projectteam, de behoefte in kaart door een analyse uit te voeren. Een belangrijke conclusie uit die analyse was dat er slechts in 16 procent van de zogenaamde ‘walk-in’ stellingen wordt gewerkt. De resterende 84 procent biedt besparingsmogelijkheden.

Kansen benutten
Om die kansen te benutten en maximale energie-efficiëntie te bereiken heeft OSRAM een lichtmanagementsysteem met aanwezigheidsdetecties geïnstalleerd, in combinatie met constante lichtregeling. In de gangpaden staan 13.552 armaturen van het type Hexal® -a 1x35/49/80W met DALI Multiwatt E-VSA, die zijn gedimd tot slechts tien procent van de nominale lichtstroom. Het verlichtingsniveau van de oriëntatieverlichting wordt verhoogd op het moment dat een medewerker een gangpad inloopt en wordt gedetecteerd door een sensor.

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door OSRAM Benelux B.V.